Zoeken

The Prom

  • Cinevision.be/nl quoteert The Prom met een 3/5
  • Regisseur: Ryan Murphy
  • Cast: Meryl Streep, James Corbett, Nicole Kidman, Andrew Rannells
  • Genre: Musical
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum: 11-12-2020
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "The Prom"

Amerikaanse rurale territoria - ook wel bekend als boerengaten bij minder politiek correct agerende parvenu’s - zijn precies goede locaties om in Amerikaanse musicals dienst te doen als archaïsche en vrijheidsdichtknijpende locaties. In 'Footloose' verbood de dominee in het hooiopstapelende tractordorp Bomont de jeugd om te dansen, in 'The Prom' verbiedt het oudercomité van een middelbare school in het voorstedelijke Edgewater in Indiana de eindejaardans omdat een van de studentes zich als lesbisch heeft geuit en haar vriendin wil meenemen naar het feest. Parbleu. Stel je voor. Tsk tsk en zo.

De minder behoudsgezinde directeur van de school wil die beslissing aanvechten, en ziet zich tot zijn eigen verbijstering en verbazing gesteund door een handvol Broadwaysterren die naar Edgewater komen afgezakt. Die sterren (Meryl Streep, James Corbett, Nicole Kidman en Andrew Rannells) doen dit niet zozeer uit altruïstische overwegingen, maar vooral uit eigenbelang: door zich te promoten als activist hopen ze onder het juk van slechte reviews en onvervulde dromen uit te komen. Het is te zeggen: dat is in het begin zo, want uiteraard bloeien hun harten na verloop van tijd volledig open voor de twee gediscrimineerde meisjes, daarbij aantonend dat klaarstaan voor anderen een van de echte geneugten des levens is.

Lang niet de enige tranentrek-verhaallijn in 'The Prom' want uiteraard worden ook lansen gebroken en eierschalen geplet voor LGBT-rechten. En het is tegelijkertijd ook een satire op de Broadwayverering. Hier en daar kon zeker de schaar worden bovengehaald: de subplot waarin James Corbett zich herenigt met zijn moeder (Tracey Ullman) bijvoorbeeld voegt behalve herhaling niets toe in een sowieso al gevuld pakket.

Dat Ryan Murphy affiniteit heeft met het musicalgenre is algemeen geweten voor wie destijds in tutu of blauwe suède schoenen klaarzat voor zijn muzikale succesreeks 'Glee' die tussen 2009 en 2015 werd uitgezonden. Lang niet het enige paradepaard uit zijn stal - onder meer 'American Horror Story' en 'Nip/Tuck' staan ook op zijn uitpuilend cv - en dergelijke succesnummers zorgden ervoor dat hij in 2018 bij Netflix een deal van 300 miljoen dollar in de wacht wist te slepen. Een kat in de zak kocht het streamingnetwerk niet: Murphy tekende bij Netflix inmiddels al voor de series 'The Politician', 'Hollywood' en 'Ratched' en voegt met 'The Prom' nu ook de eerste zelfgeregisseerde langspeler toe aan zijn Netflix-output.

'The Prom' is gebaseerd op de gelijknamige Broadwaymusical van Matthew Sklar, Chad Beguelin en Bob Martin uit 2018 die tijdens zijn premièrejaar nogal wat lovende kritieken bij elkaar wist te sprokkelen, zij het zonder echt commerciële gensters te slaan. Er liggen in elk geval genoeg schuifvoetdeunen in de aanbieding om liefhebbers van (moderne) musicals te paaien. De toevoeging van Streep en Kidman maakt van 'The Prom' meer dan zomaar een High School Musical rip-off, en dat sterrengehuppel zorgt uiteraard ook voor de nodige (bewust) dik aangelengde kitschmomenten - eentonigheid kan je de muzieknummers niet echt verwijten. Deel van de leut zoals dat heet in een film die zowel ongegeneerd vingerknippend als tenenkrommend is. En zich daar allesbehalve voor schaamt.
 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray