Zoeken

Pieces Of A Woman

  • Cinevision.be/nl quoteert Pieces Of A Woman met een 3/5
  • Regisseur: Kornél Mundruczo
  • Cast: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn, Sarah Snook
  • Genre: Drama
  • Duur: 126 minuten
  • Releasedatum: 08-01-2021
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Pieces Of A Woman"

Het Engelstalige debuut van de Hongaarse cineast Kornél Mundruczo (White God) ging in september in première op het filmfestival van Venetië en bracht vooral de filmkapende vertolking van Vanessa Kirby aan het licht, daar zij er aan de haal ging met de prijs voor beste actrice. Niet het begin van een bloeiende internationale carrière van de film in de traditionele zin van de woorden: daar werden vakkundig stokjes voor gestoken door de heersende coronaepidemie en door de koopdrang van Netflix die de film wereldwijd aan zijn streamingcatalogus wist toe te voegen. Kwestie van de meerwaardezoekers ook op hun wenken te kunnen bedienen.

'Pieces Of A Woman' is een bewerking van een multimediatoneelstuk dat Mundruczo en zijn partner Kata Wéber in 2018 door het Poolse gezelschap TR Warszawa lieten opvoeren. Een stuk met grote emotionele waarde voor het duo, daar Weber en Mundruczo er hun ervaringen met een miskraam van zich afschreven. En niets zo goed om de pijn te laten voelen dan de pijn te laten zien. Al is dat niet zonder risico: 'Pieces Of A Woman' opent zo sterk dat alles wat volgt vaak iets te opzichtig moeite moet doen om zich uit de schaduw van het eerste halfuur te worstelen.

Kirby is getrouwd met Shia LaBoeuf. Zij is de dochter van een stugge en rijke matriarch, hij een bruggenbouwende arbeider van lagere komaf met een verleden vol met drank en drugs. Toch hebben de twee elkaar gevonden wars van hun achtergrondverschil, en de geboorte van hun dochter moet hun band nog versterken. Maar dat loopt dus mis. Op het moment dat de thuisbevalling begint kan Kirby’s gewone vroedvrouw zich niet vrijmaken omdat ze al midden in een andere bevalling zit. De substituutvroedvrouw merkt tijdens de bevalling op dat er iets mis is met de hartslag van de nog niet geboren baby. Ze laat LaBoeuf in allerijl een ambulance oproepen, maar het kwaad is geschied. Ook al komt het kind gezond ter wereld, na een paar minuten sterft het alsnog door een falend hart.

Wat volgt is heel veel rouw en een focus op een desintegrerende relatie, steeds gedrapeerd rond een bepaalde dag in zeven aansluitende maanden. Kirby probeert haar leven emotioneel weer op de rollen te krijgen, maar ziet zich langs alle kanten belaagd door scherpsnijdende herinneringen terwijl ontmoetingen met collega’s en toevallige passanten haar uit haar hum brengen. Haar moeder (Ellen Burstyn) wil dat ze opkomt voor haar rechten en spant zelfs LaBeouf voor haar kar om een rechtszaak te beginnen tegen de vroedvrouw wegens nalatigheid. En daar stopt het drama niet: ook Kirbys huwelijk gaat er aan ten onder. Meteen het emotioneel minst overtuigende deel van 'Pieces Of A Woman'. Uiteraard komt de breuk er door de weerbots van de miskraam, maar de keuze om LaBoeuf overspel te laten plegen en hem terug naar de drank en drugs te jagen voelt evenveel aan als een goedkoop plotpunt dan als echt doorleefd leed. Idem dito voor de korte flirt waar Kirby zich aan waagt. En ook het eind van de film voelt als catharsis wat goedkoop aan.

Kritiek die Kirby met veel finesse kan pareren: zij is immers het enige echte hart van 'Pieces Of A Woman' en weet het verlies, de frustraties, de pijn en uiteindelijke wederopstanding van haar personage treffend te vatten. Zozeer zelfs dat de rest van de film bijzaak wordt.   

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray