Zoeken

Onward

  • Cinevision.be/nl quoteert Onward met een 2/5
  • Regisseur: Dan Scanlon
  • Cast: Tom Holland, Chris Pratt, Octavia Spencer, Julia Louis-Dreyfus
  • Genre: Animatie
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-07-2020
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Onward"

Zelfs in een goed geoliede machine is er af een toe een vastgedraaid radertje dat voor een kink in de tandwielkabel zorgt. Bij Pixar was het eerder al alle hens aan dek bij de kwalitatief mindere 'Cars 2' en 'The Good Dinosaur' en ook deze 'Onward' haalt niet het gebruikelijke hoge niveau. Los daarvan: drie mindere titels op een totaal van tweeëntwintig, veel reden tot klagen is er eigenlijk niet.

Al is 'Onward' misschien wel de grootste Pixarteleurstelling dusver: 'Cars 2' was wat het was - een animatiefilm voor kinderen met spionageknipogen voor volwassenen - en ook 'The Good Dinosaur' bleef overeind als dinosaurusavontuur - zij het een weinig origineel. 'Onward' wil duidelijk meer zijn: net als 'Up' en zoveel andere Pixartitels brengt het een symbiose van leven en dood, afscheid en aanvaarding. Maar de biotoop waarin alles zich afspeelt valt niet echt in de juiste plooi.

Net als bij 'Monsters University' gaat regisseur Dan Scanlon voor een mensenwereld die door niet-mensen is bevolkt. Monsters in 'Monsters University' dus en fantasiewezens in deze 'Onward'. In een korte intro schetst Scanlon de evolutie van prehistorie naar het moderne stadsleven waarna hij inzoomt op de net zestien jaar geworden elf Ian Lightfoot (stem van Tom Holland). In tegenstelling tot zijn oudere broer Barley (Chris Pratt) heeft Ian zijn jong overleden vader niet gekend, en dat ervaart hij als een groot gemis. Op zijn verjaardag krijgt hij van zijn moeder een magische staf met daarbij een brief van zijn vader. Met die staf en bijhorende spreuk is het mogelijk om hem voor een dag terug tot leven te wekken zodat hij nog eens dag kan samen zijn met zijn gezin. Uiteraard loopt het ritueel fout, waardoor enkel de benen en voeten van vader Lightfoot zaliger zichtbaar zijn voor een etmaal. Tenzij zijn zonen erin slagen om een nieuwe Phoenix-edelsteen te vinden. Daarvoor moeten ze een queeste ondernemen waarop - ook al weer uiteraard - van alles scheef loopt.

Scanlon vond inspiratie in zijn eigen jeugd: zijn vader stierf toen Dan nog een klein Dannetje was. Nadat hij een geluidsopname hoorde van zijn vader ontsproot het idee van twee broers die de kans krijgen om hun overleden vader nog eens voor een dag terug te zien. En aangezien je daar magie voor nodig hebt, was de stap naar een magische wereld een logische. Het slotakkoord is mooi en sereen, maar de weg naar die keelkrop is voor een Pixarfilm verrassend lawaaierig en weinig begeesterend. Geen evenwichtig gekalibreerde Pixartitel dus deze 'Onward', die tijdens zijn mindere momenten echt wel mijlenver is verwijderd van de kwaliteit waar de studio een patent op heeft. Gelukkig was dit niet het begin van een dalende trend, daar het ook nog in 2020 uitgebrachte 'Soul' wel terug vintagekwaliteit bracht.

'Onward' was trouwens de eerste Pixarfilm na het definitieve vertrek van medestichter John Lasseter bij Disney nadat hij er aan de kant werd geschoven ‘wegens intimiderend gedrag naar vrouwelijke personeelsleden’. Ja, voor losse handjes was er maar weinig reikruimte in het #Metoo-tijdperk. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray