Zoeken

Where'd You Go Bernadette

  • Cinevision.be/nl quoteert Where'd You Go Bernadette met een 3/5
  • Regisseur: Richard Linklater
  • Cast: Cate Blanchett, Billy Crudup, Emma Nelson, Kirsten Wiig
  • Genre: Komedie
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-09-2020
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Where'd You Go Bernadette"

f in dit geval where’d you go, Richard? Richard Linklater ziet zich om den brode immers meer en meer genoodzaakt om studio- of opdrachtfilms te draaien tussen zijn toch wel overwegend persoonlijke titels. Het is wat het is … niet dat Linklater daardoor zijn ziel aan de duivel verkoopt. Zijn persoonlijke films waren immers bijlange na ook niet allemaal geslaagd, wat van hem een interessante hit en miss-regisseur maakt.

'Where’d You Go Bernadette' werd alvast niet goed onthaald door de persmuskieten, en ook het publiek bleef weg. Een beetje onterecht allemaal, want dit is een film die zijn tijd neemt om op stoom te komen, maar uiteindelijk en finaal zeker weet te entertainen. Linklater had vooral pech dat Maria Semples’ gelijknamige debuutroman uit 2012 zo hoog stond aangeschreven. Die eigenzinnige epistolaire roman verloor door de rechtlijnige adaptatie wat van zijn glans, al waren zowel de tragikomische elementen als de sitcomomkadering zeker nog van de partij. Een cocktail die er onder meer kwam door Semples verleden als tv-schrijfster voor onder meer 'Beverly Hills 90210', 'Saturday Night Live', 'Mad About You' en 'Arrested Development'.

De Bernadette waarvan sprake is Bernadette Fox (Cate Blanchett), een architecte met agora-fobie en een nogal klare en rare kijk op de zaken. Sinds ze huwde met een steenrijke soft-warebolleboos (Billy Crudup) heeft ze zelf geen projecten meer, en huisvrouw spelen lukt haar niet echt. Ze ligt constant overhoop met de buren en ook Crudup krijgt het moeilijker met haar grillen. Haar vijftienjarige dochter Bee (Emma Nelson) blijft haar moeder door dik en dun steunen, maar ook zij kan niet verhinderen dat Bernadette op een dag haar hebben en houwen pakt naar Antarctica.

Elke vorm van dramatiek en tragiek zit in 'Where’d You Go, Bernadette' ingebed in een humoristische omkadering. Ook de cast is trouwens in fijne vorm: Blanchett maakt zich de manische fobieën van het  titelpersonage gezwind eigen en ziet zich omringd door een bij de pinken zijnde bijrolcast. Een film die begint als lichtvoetige komedie in het hinterland van Seattle en eindigt als levensoverschouwelijk drama tussen de ijsbergen van Groenland en nog een stukje verder … echt dik bezaaid zijn die combo’s niet. Wat het dubbel jammer maakt dat deze Bernadette niet meer golven wist te maken.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray