Zoeken

News Of The World

  • Cinevision.be/nl quoteert News Of The World met een 4/5
  • Regisseur: Paul Greengrass
  • Cast: Tom Hanks, Helena Zengel, Ray McKinnon, Mare Winningham
  • Genre: Western
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum: 10-02-2021
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "News Of The World"

Krantenkop van de dag: Paul Greengrass filmt ditmaal niet op zijn green, green grass of home. Tenzij hij zijn gazon heeft aangezaaid. Geen schuddende camera’s, geen cinéma vérité-aanpak en ook geen urgente ultramoderne aanpak met genoeg wisselende standpunten om een derwisj met een zakje Prozac naar een zielenknijper te sturen. Neen, enkel maar weidse vergezichten en een bewust traag-klassieke beeldvoering deze keer. En dat maakt van 'News Of The World' een rustig ademende en menselijke western die zonder echt verrassende verhaalgensters te slaan twee uur weet te boeien.

Wat zeker ook - en misschien zelfs in de eerste plaats - de verdienste is van Tom Hanks die hier een rol speelt die zich in (te) lang vervlogen tijden geheid zou hebben genesteld op het curriculum van James Stewart, nog zo’n onsterfelijke klasbak. Hanks does Stewart dus, in een adaptatie van de gelijknamige roman van Paulette Jiles uit 2016. De filmrechten zaten aanvankelijk bij Fox, maar na de overname annex samensmelting met Disney zagen de muisbonzen het project niet meer zitten. Universal kocht het over met Hanks en Greengrass reeds aan boord, en verkocht vervolgens de internationale rechten door aan Netflix. In Amerika was de film in december eerst gewoon in de zalen te zien onder de Universalvlag, goed voor een opbrengst van tien miljoen mondmaskerdollar. Snif snif en ontroerend zowaar.

De best wel stoer klinkende personagenaam van Hanks is Captain Jefferson Kyle Kidd. Hij vocht tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog mee met de geconfedereerde staten, de grijze dus. Na die sporen nalatende strijd trekt hij in een armtierige paardenkar van gehucht naar gehucht om er kranten voor te lezen aan de lokale bevolking. Voor veel mensen een welgekomen verstrooiing en de enige kans om te weten wat er in de rest van Amerika aan het gebeuren was. Hanks’ tocht door een natie die zowel in verval als in opbouw is krijgt een extra dimensie wanneer hij zich over het meisje Johanna - Helena Zengel, bij vlagen even luid schreeuwend als in haar gelauwerde doorbraak 'Systemsprenger' - ontfermt nadat haar zwarte begeleider is opgeknoopt omdat het geen witte begeleider was. Johanna werd destijds ontvoerd door Kiowa-indianen nadat die haar familie uitmoordden. Door die Indiaanse opvoeding spreekt Johanna geen Engels en amper nog Duits. Omdat niemand bekommerd is om het lot van het meisje, besluit Kidd Hanks om haar zelf naar haar tante en oom, haar nog enige levende familieleden, te brengen. Wat volgt is een vrij voor de hand liggend humaan verhaal, gekruid met net genoeg actiesegmenten om ook de revolver- en geweerfans het juiste cowboygevoel te bezorgen. En ja, er zijn ook parallellen met het wereldnieuws van vandaag, getuige de passage waarin Hanks het opneemt tegen een megalomane alleenheerser die met zijn troepen zijn onmiddellijke omgeving wil zuiveren van iedereen die het niet met hem eens is of hem in de weg loopt terwijl hij tussendoor rustig de natuurlijke rijkdommen rondom hem (in dit geval de trotse bizon) uitroeit.

Mooi filmpje heet zoiets, zij het zonder de viscerale adrenaline waar Greengrass dusver een patent op had. Niet dat de afwezige overkill als een gemis aanvoelt: Hanks’ doorleefde gelaat zegt hier evenveel - of zelfs meer - dan eender welke 360°-draaiende camera als het op emotie en betrokkenheid aankomt. In die optiek kan je ook zeggen dat Greengrass 'News Of The World' uitstekend heeft aangevoeld en zijn regie volledig in dienst stelt van dit oer-Amerikaanse prairieverhaal.

Of zoals James Stewart zou zeggen: never treat your your audience as customers, always as partners. Hij zei trouwens wel meer slimme en tijdloze dingen, die Jimmy. The great thing about the movies is you’re giving people little tiny pieces of time that they never forget. Het (voor)lezen meer dan waard.
 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray