Zoeken

Bad Education

  • Cinevision.be/nl quoteert Bad Education met een 4/5
  • Regisseur: Cory Finley
  • Cast: Hugh Jackman, Alison Janney, Geraldine Viswanathan, Larry Romano
  • Genre: Drama
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 04-11-2020
  • Distributeur DVD: Warner Bros
Bekijk de cover van de film "Bad Education"

Fraude, financieel gefoefel, verduisterd geld, boekhoudfoefelarijen … het kan allemaal sexy zijn. Getuige deze 'Bad Education', een verfilming van wat algemeen bekend staat als het grootste financiële schandaal uit de annalen van de Amerikaanse onderwijswereld.

Begin jaren negentig kwam aan het licht hoe financieel beheerders Frank Tassone en Pam Gluckin - zowel samen als apart van elkaar - de Roslyn High School in de New Yorkse wijk Roslyn Heights voor eigen gewin pluimden. Snoepreizen, buitenverblijven, luxueuze hebbedingen … ze kochten het allemaal met publiek belastingsgeld. Niet dat ze hun best niet deden voor Roslyn: Tassone was een van de drijvende krachten achter het aanzien dat de school had vergaard waardoor heel wat leerlingen kans maakten om toegelaten te worden tot prestigieuze universiteiten. Maar van dat imago schoot niet veel meer over toen de schandaalbom barstte.

Een van de redenen waarom de bom barstte was trouwens (onderzoeks)journalistiek van een studente die voor de plaatselijke schoolkrant schreef. Al speelde ook de hoogmoed van de betrokkenen een rol. Uiteindelijk bleek dat Tassone, Gluckin en nog een handvol anderen in totaal zo’n 11 miljoen hadden ontvreemd. Tassone en Gluckin zouden daar zo’n vier jaar voor in de gevangenis doorbrengen. Frappant detail: de twee kregen tijdens en na hun gevangenisstraf nog steeds een royaal pensioen uitbetaald omdat ze daar puur ambtelijk gezien recht op hadden volgens de Amerikaanse wetgeving. Voor Tassone liep dat bedrag zelfs op tot ruim honderddrieënzeventigduizend dollar per jaar. Nou moe.

Nog een frappant detail: scenarist Mike Makowsky was zelf een student op Roslyn toen Tassone werd gearresteerd. Houden de film mee vlot op koers: de ijzersterke vertolkingen van Hugh Jackman en Allison Janney als geldgraaiers van dienst. Fijne en bovenal uitstekende film. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray