Zoeken

Palm Springs

  • Cinevision.be/nl quoteert Palm Springs met een 4/5
  • Regisseur: Max Barbakow
  • Cast: Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons, Peter Gallagher
  • Genre: Komedie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum: 26-03-2021
  • Distributeur: Amazon Prime
Bekijk de cover van de film "Palm Springs"

Oneindige tijdslussen: sinds 'Groundhog Day' zou iedereen er mee moeten bekend zijn. Wat als voordeel heeft dat je het gegeven van ‘man of vrouw zit vast in dezelfde dag en beleeft die telkens opnieuw’ niet moet uitleggen en het zelfs ‘gewoon’ kan aanvaarden. Zeker omdat de herhalingsdag in 'Groundhog Day' ook geen verklaring kreeg, maar gewoon als feit werd geponeerd. De daggevangenis is sinds de avonturen van Bill Murray in Punxsutawney populair genoeg gebleven om als blauwdruk te dienen voor films in tal van genres: sciencefictionactie ('Edge Of Tomorrow', 'Source Code'), horror ('The Final Girls', 'Happy Death Day') en heel, heel veel tiener- en romantische komedies.

De makers van 'Palm Springs' vinden met hun ‘slacker zit vast op 9 november en herbeleeft ad infinitum het huwelijk van een vriendin van zijn vriendin’ dus geenszins het warm water uit, maar ze laten het wel verkwikkend stromen. En laten zelfs ruimte voor essentiële levensvragen. En die stonden zelfs in 'Groundhog Day' niet eens op het voorplan, daar dat in de eerste plaats een karakterstudie was van de nukkige Murray. Regisseur Max Barbakow en scenarist Andy Siara filosoferen in hun langspeeldebuut over de zin van het leven en eeuwige liefde en hebben tegelijkertijd ook heel veel leut: wie op zoek is naar originele manieren om een huwelijk te saboteren mag een vers gescherpt notaboekje ter hand nemen.

Slacker van dienst is Nyles (Andy Samberg) die naar eigen zeggen dezelfde dag al een miljoen keer opnieuw beleeft. De routine krijgt een nieuwe boost wanneer Sarah (Cristin Milioti), de zus van de bruid in zijn tijdsloop verzeilt - de opening bevindt zich tussen quantumfysicalussen in een grot in de Coloradowoestijn. Vanaf dan heeft Nyles een daggenoot waarmee hij uit de bol kan gaan. Tot wanneer ware liefde de kop opsteekt en Sarah met een pertinent dilemma voor de dag komt: onsterfelijk zijn binnen de contouren van steeds dezelfde dag of toch maar de sprong wagen naar een normaal sterfelijk leven. In tegenstelling tot in 'Groundhog Day' gaat Palm Springs daadwerkelijk op zoek naar een manier om de herhaaldag buitenspel te zetten. Een die zelfs steek houdt binnen de soms weinig omfloerste sitcomaanpak van Barbakow en Parker.

Op amper 90 minuten serveren ze een verhaal dat met een rotvaart vooruit gaat en vaak origineel uit de hoek komt: zo duikt J.K. Simmons op als een daglusser die er plezier inschept om Nyles zoveel mogelijk pijnlijk om het leven te brengen. Maar de grootste verdienste is dat Palm Springs nooit infantiel of puberaal wordt: geen gebrek aan goedgeluimde gortigheden nochtans, maar de focus ligt wis en waarachtig op het hart en de ziel van de personages en de bochten en krochten van het levensvraagstuk. Met als resultaat een geslaagde handdruk tussen filosofie en filolsofie.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray