Zoeken

Concrete Cowboy

  • Cinevision.be/nl quoteert Concrete Cowboy met een 3/5
  • Regisseur: Ricky Staub
  • Cast: Idris Elba, Caleb McLaughlin, Lorraine Toussaint
  • Genre: Drama
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 02-04-2021
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Concrete Cowboy"

De cowboycultuur is nog steeds levend en schoppend in Amerika. Niet alleen in rurale gebieden, maar ook in grootstedelijke metropolen. Een van de bekendste stedelijke draf en galop-buurten is te vinden rond Fletcher Street in Philadelphia. Een deel van de Afro-Amerikaanse gemeenschap heeft er zich verenigd in de Fletcher Street Urban Riding Club. De leden huren stallen in de buurt en rijden geregeld met hun paarden langs Fairmont Park. Daardoor zijn ze ook uitgegroeid tot een toeristische attractie. Al is het de asfaltcowboys niet daar om te doen: het is een levensstijl die hen verbindt en die kansarme jongeren een doel in het leven geeft waardoor ze op het rechte pad blijven. Cowboys with a cause dus.

Cineast Ricky Staub bijt zich voor zijn langspeeldebuut vast in deze biotoop. Geïntrigeerd nadat hij in Philadelphia de stedelijke ruiters aan het werk zag, botste hij daarna op de in 2011 verschenen roman 'Ghetto Cowboy' van Greg Neri, en hij had meteen de insteek voor wat filmisch 'Concrete Cowboy' zou worden.

De setting en de weergave van de Fletcher Street Cowboys zijn de meest geslaagde aspecten: Staub heeft duidelijk respect voor de mensen waar hij een film over maakt, en heel wat bijrollen worden vertolkt door echte leden van de gemeenschap. De omkaderende plot is helaas minder soeps. Het centrale conflict tussen  stoere cowboy Idris Elba en zijn weerspannige zoon (Caleb McLaughlin uit 'Stranger Things') geraakt nooit echt uit de startteugels. De vijftienjarige Cole - genoemd naar John Coltrane - maakt het bij zijn moeder in Detroit zo bont dat ze hem halsoverkop bij zijn pa in Philadelphia dropt. Waar hij na het nodige protest uiteraard de semi-Spartaanse levensstijl van zijn vader omarmt. Gebeurt niet zonder slag of stoot, want Staub staat ook stil bij het bende- en drugsgeweld dat de buurt teistert. Een plotlijn die naar een handvol overbodige actiescènes leidt die dan ook nog eens vrij kneuterig in beeld zijn gebracht. En vloeken met de poëzie die Staub wil brengen met een filosofische kijk op de moderne cowboys.

Want die kijk levert best mooie scènes op: van John Wayne die een veeg uit de pan krijgt tot de respectvolle manier waarop de mannen en vrouwen met hun paarden omgaan. Maar onder de manen kruipen doet 'Concrete Cowboy' niet: telkens wanneer Staub de sfeerschepping verlaat en zich op zijn plot concentreert verdwijnt de spankracht met de noorderzon. Met als resultaat een film waarvan de randlijnen interessanter zijn dan het eigenlijke kleurvlak. Meegeproduceerd door Lee Daniels. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray