Zoeken

Stowaway

  • Cinevision.be/nl quoteert Stowaway met een 2/5
  • Regisseur: Joe Penna
  • Cast: Toni Collette, Anna Kendrick, Daniel Dae-Kim, Shamier Anderson
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum: 23-04-2021
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Stowaway"

Verstekelingen in de ruimte: ze duiken af en toe eens op in de fictie-orbit. Bij Hergé bijvoorbeeld, die in zijn tweeluik 'Raket Naar De Maan/Mannen Op De Maan' (1953/1954) de maanmissie van Professor Zonnebloem liet infiltreren door de Bordurische spion kolonel Jorgen. En de elfjarige E.J. slaagde er in 1975 in om zich te verbergen in een raket op weg naar de maan in 'Stowaway To The Moon'. De rakker.

'Stowaway' brengt een variatie: de verstekeling zit niet op een raket naar de maan maar op een ruimtecapsule naar Mars. En de boosdoener van dienst nam niet bewust plaats in het ruimtetuig, daar het om een assistent-medewerker van het bedrijf dat de vlucht uitbaat gaat die tijdens de voorbereidingen van de lancering bewusteloos was geraakt. Goed nieuws voor de drie leden van de missie zou je misschien denken want door die vierde man kunnen ze kaarten, maar neen … de verstekeling zorgde er helaas voor dat het systeem dat het ruimteschip carbondioxidevrij moet houden onherstelbaar stuk is. Waardoor al snel blijkt dat er maar genoeg zuurstof aan boord is voor drie mensen, en niet voor vier. En zolang ze met vier zijn, kan niemand van het kwartet Mars levend bereiken.

Niet de synopsis van een spannende thriller met getrokken messen of gebarsten ruimtehelmen, maar wel die van een moreel drama. Hoe ver kan je gaan om het leven te redden van iemand die je niet echt kent als je zelf gevaar loopt? En wanneer heb je genoeg gedaan om het leven van die persoon te redden? Filosofische vragen dus in de tweede worp van de Braziliaanse cineast Joe Penna. Die blijkbaar iets heeft met films met een kleine cast op een afgelegen locatie, getuige zijn langspeeldebuut 'Arctic' waar hij Mads Mikkelsen met een vliegtuig liet crashen in het Noordpoolgebied.

'Stowaway' is een heel verzorgde productie. Het design van het ruimteschip - zowel van binnen als buiten - is een technisch huzarenstuk en vormt een goede trekhaak om je twee uur onder te dompelen in dit gedoemde ruimteavontuur. Dat trouwens volledig in Duitsland werd opgenomen. Het grootste verwijt dat je Penna kan maken is dat hij er niet in slaagt om het verzorgde aspect een extra meerwaarde mee te geven. Films over ruimtemissies die verkeerd aflopen zijn immers alles behalve nieuw of origineel, en 'Stowaway' slaagt er zelden in om het 'been there, seen that'-gehalte naar beneden te schroeven. Dé reden dat 'Stowaway' geen grote indruk maakt is dus eigenlijk de vaststelling dat er al veel betere gelijkaardige ruimtefilms zijn gemaakt. En of het nu een verstekeling is die voor de problemen zorgt of een ruimtemonster of een technisch probleem … veel maakt dat an sich niet uit.

Toni Collette, Anna Kendrick en Daniel Dae Kim houden de film in het gareel als respectievelijk missieleidster, medicus en bioloog van dienst. Shamier Anderson acteert minder scherp als de verstekeling, al komt dat ook omdat zijn personage heel welwillend en zelfs een beetje saai wordt neergezet. Ergens logisch: net omdat Anderson zo lief en naïef is, is het voor de drie crewleden moeilijk om hem op te offeren. Indien het een kwal van het zuiverste water was geweest, had je geen dilemma. Of toch een minder groot. Je had in elk geval een andere film.

Geen onaardig kijkstuk dus deze 'Stowaway', maar ook geen echt memorabel. Al mag de actie-/ruimtewandelingscène in het laatste halfuur zeker gezien worden. Slordigheden kan je Penna niet echt verwijten: er werkten aan zijn film meer technisch onderbouwde adviseurs mee dan acteurs. Schouderklopjes dus voor de algenexperten, astronauten, ruimte-ingenieurs, radiatieschilddeskundigen en ruimtekabelexperten van dienst. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray