Zoeken

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind

  • Cinevision.be/nl quoteert Eternal Sunshine Of The Spotless Mind met een 3/5
  • Regisseur: Michel Gondry
  • Cast: Jim Carrey, Kate Winslet, Mark Ruffalo
  • Genre: Komedie
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum: 10-11-2004
  • DVD: 07-04-2005
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Eternal Sunshine Of The Spotless Mind"

In een vijftal jaar tijd is de naam Charlie Kaufman uitgegroeid tot een heus fenomeen. ’s Mans scenario’s worden steevast gelauwerd bij prijsuitreikingen en nog meer dan de regisseur weet hij zijn naam op een film te drukken. Na films als ‘Being John Malkovich’, ‘Adaptation’ en ‘Confessions Of A Dangerous Mind’ is nu ‘Eternal Sunshine Of The Spotless Mind’ uit z’n fantasierijke pen gevloeid (let op: Kaufman schreef uitsluitend de screenplay, het inmiddels hopeloos opgehemelde concept werd door iemand anders bedacht!). Z’n nieuwste scenario is wederom abstract en bizar en levert voldoende stof voor een onderhoudende, leuke film, maar ook niet meer dan dat.

De prent vertelt het verhaal van Joel Barish (Jim Carrey) en Clementine Kruczynski (Kate Winslet), een ordinair koppel dat na enige tijd op elkaar uitgekeken lijkt. Wanneer Clementine, buiten Joel om, besluit om al haar herinneringen aan Joel uit haar geheugen te laten verwijderen, begint de ellende. Clementine begint een nieuw leven en Joel vraagt zich af waarom z’n vriendin hem niet herkent. Wanneer Joel wordt ingelicht door een bevriend koppel, neemt hij zich voor dezelfde therapie te ondergaan. Maar tijdens de nachtelijke verwijderingsessie, verandert hij van gedacht en vecht hij in z’n hoofd om z’n herinneringen te behouden.

In de regiestoel bevindt zich Michel Gondry, in een vorig leven videoclipregisseur en cineast van het erbarmelijke, onuitstaanbare ‘Human Nature’. Dat hij die natuurramp met ‘Eternal Sunshine Of The Spotless Mind’ opnieuw rechtgetrokken heeft, staat buiten kijf, maar veel meer dan een gezwind komedietje heeft de man blijkbaar ook niet in huis. Het verhaal is nogal apart, maar berust op slechts één grote gimmick en die volstaat jammer genoeg niet om bijna twee uur origineel uit de hoek te kunnen komen. De humoristische scènes zijn doorgaans geslaagd en het merendeel van de scènes stralen ook een aangename sfeer uit. Wanneer Gondry en Kaufman besloten er nog wat romantiek door te mixen, loopt het echter weer even mis. De sentimentele factor werkt niet en laat ons eerlijk gezegd steenkoud.

De vertolkingen zijn dan weer prima. Jim Carrey voelt zich prima in z’n sas en houdt het gekke bekken trekken opnieuw achterwege (het verstand komt met de jaren!), terwijl Kate Winslet een prima tegenpool vormt. Bijrollen zijn er voor een geestige Kirsten Dunst, een slonzige maar immer goed acterende Mark Ruffalo, een weinig overtuigende Elijah Wood en nogal serieuze Tom Wilkinson. ‘Eternal Sunshine Of The Spotless Mind’ profileert zich als dé ultieme, meest originele romantische komedie, maar is in wezen een vrij gewone, onderhoudende, aangename film. Leuk, maar geen blijver!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray