Zoeken

The Serpent

  • Cinevision.be/nl quoteert The Serpent met een 4/5
  • Regisseurs: Tom Shankland, Hans Herbots
  • Cast: Tahar Rahim, Jenna Coleman, Billy Howle, Ellie Bamber
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 461 minuten
  • Releasedatum: 02-04-2021
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "The Serpent"

Een van de meest fascinerende klopjachten op een seriemoordenaar ooit krijgt een puntje van de stoel-adaptatie in een knap vormgegeven miniserie van acht bingewaardige afleveringen. Wackopsychopaat van dienst in 'The Serpent' is Charles Sobhraj, een Franse Aziaat die midden jaren zeventig nogal wat rugzaktoeristen om het leven bracht in Thailand, Nepal en Indië. Hij deed uit enerzijds omdat hij een narcistische sadist was, maar ook uit eigengewin: hij bouwde eerst een vertrouwensrelatie op met zijn slachtoffers en drogeerde hen vervolgens zodat hij er met hun persoonlijke bezittingen en paspoorten kon vandoor gaan. Sobhraj liet zich bijstaan door de Canadese Marie-Andrée Leclerc - die al dan niet officieel zijn vaste vriendin was - en de Indische meeloper Ajay Chowdhury. Na de verdwijning van een Nederlands koppel komt Herman Knippenberg, een medewerker van de Nederlandse ambassade in Thailand, Sobhraj op het spoor.

Wat volgt is een imposante mensenjacht die ertoe leidt dat Sobhraj en Leclerc daadwerkelijk achter slot en grendel verdwijnen. Maar zelfs dan is het verhaal nog niet ten einde: Sobhraj slaagt er immers in om met een slinkse truc aan de doodstraf te ontsnappen en uiteindelijk als een vrij man te kunnen terugkeren naar Frankrijk. Een vrijheid die hij om dubieuze redenen opgeeft door in 2003 naar Nepal te trekken waar nog een arrestatiebevel tegen hem van kracht was. Waardoor hij uiteindelijk alsnog levenslang werd opgesloten.

Het secuur gedetailleerde en gestoffeerde script maakt tijdssprongen tussen de eigenlijke moorden en het onderzoek. Kan verwarrend overkomen voor de doorsneekijker, maar de spanningsboog is hierdoor ongetwijfeld wel strakker gespannen dan bij een chronologische reconstructie het geval zou zijn geweest. Regisseurs Tom Shankland en Hans Herbots - Shankland regisseerde de eerste vier afleveringen, Herbots de laatste vier - halen het beste uit de stomende Thaise opnamen en reconstrueren de hippieseventies met verve en glans.

Prangende vertolkingen ook, met op kop Tahar Rahim in de titelrol, op de voet gevolgd door Jenna Coleman als Leclerc en Billy Howle als de vastberaden Knippenberg. Een lovenswaardige internationale coproductie. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray