Zoeken

Locked Down

  • Cinevision.be/nl quoteert Locked Down met een 2/5
  • Regisseur: Doug Liman
  • Cast: Chiwetel Ejiofor, Anne Hathaway, Stephen Merchant, Ben Stiller
  • Genre: Komedie
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum: 10-05-2021
  • Distributeur: Warner Bros
Bekijk de cover van de film "Locked Down"

Films kijken. Films kijken. Zigge zagge zigge zagge hoi hoi hoi. De lockdown anno 2020/2021 in vijf heerlijk herhalende woorden neergeschreven. Voor regisseur Doug Liman en scenarist Steven Knight mocht het ietsje meer zijn. Zij keken niet alleen, maar maakten in recordtijd ook een lockdownfilm. Eentje die zowel zig als zag is, en het consensusmatig moet doen met de zinsnede ‘een interessant, zij het vrijblijvend en matig geslaagd experiment’. Wat wil zeggen dat sommigen de originaliteit wel zullen smaken terwijl anderen het gekrakeel van de vrij vervelende personages waarschijnlijk al na tien minuten voor bekeken zullen houden.

Liman ('The Bourne Identity', 'Mr. And Mrs. Smith', 'Edge Of Tomorrow') en Knight ('Eastern Promises', 'Locke', 'Peaky Blinders') vroegen zich af of ze in volle COVID-19-tijd een film konden geschreven, geregisseerd en gefinancierd krijgen. En namen prompt de proef op de som. Knight schreef in juli 2020 een scenario dat in het najaar door Liman in Londen werd verfilmd over een periode van 18 dagen met een budget van 3 miljoen dollar. Volledig coronaveilig zoals dat heet, met acteurs die samen een bubbel vormden, afstand hielden of gewoon via Zoom hun bijdrage leverden.

Als los uit de pols-tussendoortje heeft 'Locked Down' zeker zijn momenten, maar het blijft toch allemaal eerder een tijdsgeestspielerei dan een film die de tand des tijds zal doorstaan. Zeker in het eerste deel, waarin Knights scenario iets teveel tendentieuze nadruk legt op de twee hoofdpersonages (Chiwetel Ejiofor en Anne Hathaway) die net voor de lockdown hun relatie voor bekeken hielden - duh - en het nu met elkaar moeten zien te rooien - gelukkig wel in een kast van een huis. Wat volgt is iets wat zich oneerbiedig laat omschrijven als veel gemekker, maar zich gaandeweg plotmatig toch begint te amuseren. Met een tweede akte die zich zowaar als een 'Ocean’s Two' laat bekijken wanneer Hathaway en Ejiofor besluiten om er met een dure diamant uit Harrod’s vandoor te gaan. Liman kreeg trouwens toestemming om in Harrod’s zelf te filmen. Wat mee verklaart waarom het tweede deel meer in zijn mars heeft dan het met Zoom-overladen eerste deel.

Wat niet wegneemt dat de verhaalspoeling dun blijft: veel getetter zonder veel te zeggen waardoor het lang duurt vooraleer 'Locked Down' uit zijn navelstaarderijvacuüm loskomt. Geestig zijn dan weer cameo’s van onder meer Ben Stiller, Stephen Merchant, Claes Bang en vooral Ben Kingsley die zich allemaal duidelijk amuseren in hun scènestelende capaciteit. En 'Locked Down' is sowieso de eerste film waarin Edgar Allen Poe wordt verzocht om zich aan te melden bij de beveiligingsagenten van Harrod’s. Maar het blijft een wisselvallige zit, deze 'Locked Down': een interessant, zij het vrijblijvend en matig geslaagd experiment. Hoi hoi hoi. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray