Zoeken

Without Remorse

  • Cinevision.be/nl quoteert Without Remorse met een 2/5
  • Regisseur: Stefano Sollima
  • Cast: Michael B. Jordan, Jamie Bell, Jodie Turner-Smith, Guy Pearce
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 12-05-2022
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Without Remorse"

Meedogenloos, en met een kleurtje. De derde incarnatie van  Tom Clancy’s overheidsagent John Kelly/John Clark is de eerste die door een Afro-Amerikaan wordt vertolkt. Michael B. Jordan maakt zich immers een rol eigen die eerder al (bijrolgewijs) werd vertolkt door Willem Dafoe in 'Clear And Present Danger' en door Liev Schreiber in 'The Sum Of All Fears', in respectievelijk 1994 en 2002. De hoogdagen van de Clancy-verfilmingen zeg maar, want nadien bleef het lange tijd stil rond Clancy in Hollywood.

Een jaar na zijn overlijden in 2013 probeerde Paramount een nieuwe reeks aan te zwengelen met de reboot 'Jack Ryan: Shadow Recruit', maar het bleef bij die ene titel, een ietwat ondergewaardeerde zelf. Jack Ryan vond wel een nieuwe adem in een tv-serie waarin John Krasinski de titelrol vertolkt. Die in 2018 opgestarte serie is een van de trekhaken om het zogenaamde Clancyverse alsnog op het grote en kleine scherm te krijgen. Geen gebrek aan materiaal: Clancy schreef zelf achttien romans met Ryan in een hoofd-, bij- of zijlijnrol, en na zijn overlijden bogen andere auteurs zich over zijn erfenis. En aangezien Ryan het in de romans ook tot president van de Verenigde Staten schopt, ligt er dus nog heel wat potentieel op de plank.

'Without Remorse' zou in principe de start moeten betekenen van een nieuwe filmreeks in het Clancyverse: geen spoor hier van Jack Ryan, maar dus wel van John Kelly/John Clark wiens verhaal Clancy liet starten in de uit 1993 stammende gelijknamige roman. Meer dan de titel is niet behouden in deze adaptatie. Het boek speelde zich af in de nadagen van de Vietnamoorlog, de film begint in Syrië, en ook de verhaallijn vertoont nauwelijks gelijkenissen. Al vormt de film net als het boek wel het origineverhaal van Kelly/Clark. In de film een Navy SEAL die eens thuis na de missie in Aleppo wordt belaagd door Russische FSB-moordenaars. Kelly overleeft, zijn hoogzwangere echtgenote niet. Een kwade Kelly wil er daarna alles aan doen om de schuldigen te liquideren. Wat volgt is een overheids-/CIA-actiethriller die na een robuuste start verwatert tot een generieke brij die op het eind zelfs nog maar weinig moeite doet om de verhaallijnen deftig te verbinden. En die zelfs zijn link naar wat er nog te komen staat - potentiële sequel 'Rainbow Six' inclusief - Marvelgewijs in het midden van de eindgeneriek plaatst.

En zeggen dat de verfilming van 'Without Remorse' eigenlijk al van direct na de publicatie van de roman op de tekentafel lag in Hollywood. Keanu Reeves kreeg ooit zeven miljoen dollar aangeboden om de hoofdrol te vertolken, John Milius zou regisseren en ook de namen van Laurence Fishburne en Gary Sinise deden de ronde. Maar script- en financiële problemen zorgden ervoor dat het project een stille dood stierf. Het dook terug op in 2012 met Christopher McQuarrie als regisseur en Tom Hardy in de hoofdrol. Even was er zelfs sprake om het door Kevin Costner vertolkte personage van William Harper uit 'Shadow Recruit' in de film in te lassen, maar opnieuw belandde het project in de diepvries. Tot het in 2017 werd ontdooid met Akiva Goldsman als producent en Jordan in de hoofdrol. Scenarist Taylor Sheridan vertimmerde het oude scenario en Stefano Sollima - met wie Sheridan al samenwerkte voor 'Sicario: Day Of The Soldado' - mocht de regie op zich nemen.

Sollima’s oog voor solide actieregie redt nog een deel van de meubelen: een paar stevige in Studio Babelsberg opgenomen shoot-outs blijken opwindender dan de machinaties van de plot. Hoever het Clancyverse zal mogen uitdeinen zal de toekomst uitwijzen. De coronapandemie zorgde er alvast voor dat 'Without Remorse' de zalen niet haalde, daar Paramount de wereldwijde distributierechten aan Amazon Prime verkocht. Al dan niet toevallig ook het onderkomen van de eerder aangehaalde 'Jack Ryan'-televisiereeks. Wat er ook van zij, de relevantie die de Clancyverfilmingen in de jaren negentig hadden op het grote Hollywood-canvas weet 'Without Remorse' niet te halen.   

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray