Zoeken

Uncle Frank

  • Cinevision.be/nl quoteert Uncle Frank met een 2/5
  • Regisseur: Alan Ball
  • Cast: Paul Bettany, Sophie Lilis, Peter Macdissi, Steve Zahn
  • Genre: Drama
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum: 25-11-2020
  • Distributeur: Amazon Prime
Bekijk de cover van de film "Uncle Frank"

Goed begonnen, half gewonnen. Een gezegde dat op het lijf geschreven is van Alan Ball. Zowel met zijn tv- als speelfilmdebuut maakte hij immers een verpletterende indruk, maar de kracht en pracht van het vijf seizoenen tellende 'Six Feet Under' (2001 – 2005) en zijn Oscarwinnende scenario van het door Sam Mendes geregisseerde 'American Beauty' (1999) heeft hij helaas niet meer kunnen herhalen.

De zeven seizoenen tellende vampierenhorrorsoap 'True Blood' zat aanvankelijk ook op koers, maar verloor ergens halverwege de pedalen en telde minstens twee seizoenen te veel. Alles wat daarna kwam had echter weinig impact. Wat jammer is, want Ball is echt wel tot heel mooie dingen in staat. Ook zijn tweede zelfgeregisseerde langspeler 'Uncle Frank' stelt grotendeels teleur.

Dertien jaar na het onevenwichtige 'Towelhead', zijn verfilming van Alicia Erians ‘opgroeiende tiener in een Amerikaanse moslimomgeving’-roman, pakt hij uit met een goedbedoeld maar te voorspelbaar ‘opgroeiende homoman in een Amerikaanse plattelandsomgeving in de jaren zeventig’-drama. Ball kan als uitgesproken homoseksueel nochtans putten uit eigen ervaring. Hij schreef het script trouwens met zijn partner Peter Macdissi die hier de rol vertolkt van Walid en die al meermaals als acteur te zien was in werk van Ball.

'Uncle Frank' toont de aanvaardingsstrijd van het titelpersonage (een sterke en ingetogen Paul Bettany) vanuit het oogpunt van zijn achttienjarige nicht Beth (Sophie Lillis). Die kijkt op naar haar uit een boerengat in South Carolina ontsnapte oom die in New York een carrière wist uit te bouwen als universiteitsprofessor. Gaandeweg ontdekt Beth dat Frank vooral vluchtte omdat zijn vader zijn homoseksualiteit verketterde. Meteen ook de reden waarom Frank al die tijd niet uit de kast is durven komen. Wanneer Beth gaat studeren in New York wordt ze dikke maatjes met haar oom en diens partner Walid en is ze vervolgens vanop de eerste rij getuige hoe Frank de confrontatie met zijn verleden aangaat als zijn vader sterft en hij samen met Walid zijn geboorteplaats opzoekt om de begrafenis bij te wonen.

Goede bedoelingen genoeg in 'Uncle Frank' - en zelfs een respectabel aantal mooie scènes en momenten - maar op de keper beschouwd voegt Ball niets nieuws toe aan het familiedramagenre van welke geaardheid dan ook. Meer diepgang of verrassing ware van harte welkom geweest - zeker met Balls eerder aangehaalde debuutparels in het achterhoofd.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray