Zoeken

Army Of The Dead

  • Cinevision.be/nl quoteert Army Of The Dead met een 3/5
  • Regisseur: Zack Snyder
  • Cast: Dave Bautista, Ella Purnell, Omari Hardwick, Ana de la Reguera
  • Genre: Actie
  • Duur: 146 minuten
  • Releasedatum: 21-05-2021
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Army Of The Dead"
Om het met de woorden van The Tragically Hip te zeggen: it’s been a long time running, it’s been a long time coming. Vraag is of Zack Snyders ambitieuze zombiespielerei well worth the wait was.

'Army Of The Dead' kampeerde al sinds 2004 bij Warner, en pogingen om de film op de rails te krijgen met – toen al – Snyder en Matthijs Van Heijningen Jr. draaiden op niets uit. Waarop het leger van de doden ettelijke jaren stof lag te vergaren, dat er vervolgens in ruil voor een paar miljoenen dollars door Netflix werd afgeblazen. En kijk, deze keer was Snyder wel vrij en hij had blijkbaar zin om nog eens een niet DC Extended Universe-film te draaien. En daarbij te knipogen naar zijn debuut uit 2004, de remake van George Romero’s 'Dawn Of The Dead'. 

'Army Of The Dead' maakt duidelijk dat het op visceraal gebied moeilijk is om nog te verbazen in het zombiegenre: alles wat je te zien krijgt is al eerder en beter gedaan in de zombiefilms van Romero en in 'The Walking Dead'. De af en toe overduidelijke CGI benadrukt dit nog meer. Een Tom Savini of Greg Nicotero kon hier zeker van pas gekomen zijn. Al valt of staat 'Army Of The Dead' niet met de zombie-effecten: dit is immers evenzeer een overvalfilm als een volbloed zombiefilm.

Na een zombie-uitbraak heeft de Amerikaanse regering alle zombies weten terug te dringen in Las Vegas dat daarna met containers van de buitenwereld is afgesloten. Vier dagen voor het gebied met een atoombom van de kaart gaat worden geveegd, krijgt Dave Bautista – die zijn echtgenote ombracht toen ze in een zombie aan het veranderen was – van een Japanse casino-eigenaar de vraag of die nog even snel in Las Vegas wil infiltreren om 200 miljoen die nog in een kluis ligt opgeslagen te recupereren. Natuurlijk wil die dat, waarop hij een zootje ongeregeld verzamelt om Las Zombievegas binnen te dringen en met gevaar voor eigen leven het geld op te halen. Spoiler: niet alles is wat het lijkt.

Snyder neemt zijn tijd om de genrehybride te laten ontplooien. Logisch, want er gebeurt nogal wat: het ontstaan van de zombie-epidemie, het samenstellen van Team Bautista, het indringen van de stad, het openen van de kluis, heel veel zombie-gevechten etcetera enzovoorts. Bij een goed gestructureerde film zou je die lange duur waarschijnlijk niet eens opmerken, maar 'Army Of The Dead'  bewaart het beste niet tot het eind. De laatste akte is zelfs vrij teleurstellend in vergelijking met de meer speelse teneur die op het voorplan stond tijdens de voorbereiding van de queeste en het eigenlijke openen van de kluis.

Het lijkt wel alsof Snyder zelf ook niet weet of hij de film serieus moet nemen of niet: humor is nooit veraf, vondsten als een zombietijger houden het geheel levendig maar de zware emotionele retoriek die in de vader-dochterrelatie zit hangt als los zand aan elkaar. En toch zou 'Army Of The Dead' wel eens de meest bevredigende film van Snyder kunnen zijn sinds zijn debuut: het is allemaal minder zwaarwichtig en pretentieus dan zijn DC-films en dat zorgt zeker in het eerste deel voor zwier en vertier. Hopelijk krijgt Snyder wel geen proces van James Cameron aan zijn broek: het aantal referenties naar 'Aliens' is niet op een hand bij te houden en zelfs de scenariostructuur volgt de blauwdruk van dat sf-meesterwerk welhaast tot op de letter en de komma. Foei foei.

Nog een digitaal hocus pocusfeit: nadat de film al volledig was ingeblikt werd acteur Chris D’Elia uit de film geknipt wegens aanstootgevend seksueel gedrag naar minderjarigen toe. Tig Notaro kwam pas in de postproductie aan boord om die rol volledig opnieuw op te nemen, en daar kwam af en toe nogal wat prijzig groeneschermgegoochel bij kijken. Maar het mocht wat kosten allemaal, want Netflix vertrouwt duidelijk op de franchisekwaliteiten van dit zombie-universum: de prequel 'Army Of Thieves' – die zich focust op het door Matthias Schweighöfer vertolkte personage van Dieter – is al ingeblikt en Snyder is momenteel bezig met de voorbereidingen van de afgeleide animereeks 'Army Of The Dead: Lost Vegas'. Misschien passeert daar ook wel een zombiehoutduif de revue.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray