Zoeken

Our Friend

  • Cinevision.be/nl quoteert Our Friend met een 4/5
  • Regisseur: Gabriela Cowperthwaite
  • Cast: Casey Affleck, Dakota Johnson, Jason Segel, Gwendoline Christie
  • Genre: Drama
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-05-2021
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Our Friend"
Wat je diep treft, doet eeuwig pijn. Een waarheid als een waarheid die Will Tura in 1972 via vinylgroeven en radiogolven verkondigde en zo liet uitgroeien tot een Vlaamse evergreen. En gelijk heeft Will … getuige daarvan het hartbrekende en zielschrapende 'Our Friend'. Uit synopsisoogpunt kan je deze prent beschouwen als melig sentiment, maar deze film overstijgt dat oogpunt met ettelijke kilogrammen waarachtigheid. En gaat door merg en been bij iedereen die ooit een geliefde verloor na een al dan niet slepende ziekte.

Nicole McTeague stierf aan kanker in de fleur van haar leven. Amper 34 jaar was ze, en ze liet een man en twee jonge dochters achter. Haar man Matthew kroop na haar overlijden in 2015 zijn journalistenpen en schreef een artikel over haar strijd tegen kanker voor het tijdschrift Esquire. Waarom hij dat deed? Niet alleen omdat hij zijn verdriet wou delen, maar ook omdat hij huisvriend Dane Faucheux in de kijker wou plaatsen. Dane cijferde zichzelf tijdens Nicoles strijd tegen kanker bijna volledig weg en stond steeds paraat om Nicole, Matthew of hun kinderen te steunen en te helpen.

Tot hier de melige synopsis. Regisseuse Gabriela Cowperthwaite – van de Sea World vs orca documentaire 'Blackfish'  – herleidt het verhaal van de McTeagues en hun vriend tot de pure essentie: dat het leven zowel wonderschoon als hels pijnlijk kan zijn, en dat zelfs tegelijkertijd. Samen met scenarist Brad Ingelsby ('Out Of The Furnace', 'Run All Night') hakt Cowperthwaite het verhaal van de McTeagues in niet-chronologisch vertelde tijdsblokken. Een beslissing die er voor zorgt dat je niet alle leed in het laatste uur krijgt, maar dat de lach en de traan beter gedoseerd zijn. Door dit Egoyaans tijdsframe word je meer betrokken bij de personages en blijf je als kijker alerter om zelf verbanden te trekken tussen de schuifraamelementen. Zo kom je niet onmiddellijk te weten hoe Nicole en Matthew Dane leerden kennen, en kan Danes verhaal zich volledig autonoom binnen de radertjes van het grotere geheel ontpoppen.

Manipulatief tegenargumenteren kan door te vinden dat Matthew en Nicole iets te vaak als halve heiligen worden voorgesteld. En dat terwijl de relatie tussen het koppel en Dane interessanter is uitgewerkt dan hun eigenlijke relatie, huwelijkscrisis inclusief. En hier en daar kon alles misschien net die tikkel compacter of zelfs minder berekend. Tegenkantingen met een kern van waarheid. Al is de echte waarheid vooral dat 'Our Friend' de tragiek van het leven eigenlijk heel sereen brengt. Zelfs al kan Cowperthwaite niet alle truken van de manipulatiefoor vermijden, er zijn genoeg viersterrenelementen om ze te ontkrachten. Met op kop de ijzersterke vertolkingen van Casey Affleck (Matthew), Dakota Johnson (Nicole) en Jason Segel (Dane). Hun genuanceerde spel zorgt voor genuanceerde personages in een kropindekeelfilm die de eindigheid van het leven en de bokkensprongen van het noodlot verdomd tastbaar maakt.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray