Zoeken

Blue Miracle

  • Cinevision.be/nl quoteert Blue Miracle met een 3/5
  • Regisseur: Julio Quintana
  • Cast: Dennis Quaid, Jimmy Gonzales, Anthony Gonzalez, Bruce McGill
  • Genre: Drama
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 27-05-2021
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Blue Miracle"

Geen idee of 'Blue Miracle' officieel deel uitmaakt van de in Amerika welig tierende cyclus christelijke drama’s, maar gezien het mirakelwoord in de titel is de kans vrij groot dat deze titel zich in dat rijtje wijwaterfilms mag nestelen. Zeker omdat er in dit op ware feiten geïnspireerde verhaal nogal wat godsvruchtige peptalk de kop opsteekt. Al is er geen enkele wijsheid bij die kan tippen aan de cinematografische levenswijsheden van Stampertje en Jim Malone. Amen.

Plaats en jaar van het gebeuren: de Baja-regio in Mexico, 2014. Naar jaarlijkse gewoonte wordt daar de Bisbee’s Black & Blue-viswedstrijd georganiseerd. Wie erin slaagt om tijdens het driedaagse toernooi de grootste marlijn te vangen krijgt daar een mooie geldprijs voor. En een eervolle vermelding. In 2014 nam Omar Venegas – beheerder van het Casa Hogar weeshuis - met een paar weeskinderen deel aan die viswedstrijd. Dat jaar konden lokale en zelfs onervaren teams zich gratis inschrijven omdat orkaan Odile lelijk had huisgehouden in de regio. En jawel hoor, het weeshuisteam verslaat de professionals en wint de hoofdprijs door een marlijn van 174 kg aan de haak te slaan. Geld dat ze konden gebruiken om het weeshuis te renoveren en uit te breiden. In de film is het zelfs om een nakend faillissement te vermijden en te voorkomen dat de in Casa Hogar opgevangen kinderen terug op straat moeten gaan leven.

In hoeverre die onmiddellijke nood filmisch is aangedikt, is een pertinente vraag. Zeker omdat het door Dennis Quaid vertolkte personage ook volledig fictief is. En net hij is eigenlijk de meest gegronde reden om anderhalfuur vrij te maken voor 'Blue Miracle'. Quaid verleent met zijn vertolking van brompotkapitein van een vissersboot immers de nodige gravitas aan de film. Die aanwezigheid is niet geheel kritiekloos voor wie een stok zoekt om mee te slaan.  In een Latinofilm een fictief blank hoofdpersonage opvoeren is in politiek correcte tijden zowaar een boude zet, christelijke ladder of niet. Zeker omdat de kapitein die Team Weeshuis vergezelde in het echt een Mexicaan was.

Los daarvan: goed dat Quaid er is om voor wat animo te zorgen. Regisseur Julio Quintana en coscenarist Chris Dowling raken immers niet veel verder dan voorspelbare feelgoodcinema zonder al teveel verrassingen. Jimmy Gonzales weet zich ook netjes staande te houden als de rechtschapen Venegas, maar de overdaad aan om de hoek loerende clichés - straatbendes, potentieel valsspelen, drugscriminaliteit, jeugdtrauma’s, botsende karakters die op het eind allemaal dikke vrienden zijn - doet 'Blue Miracle' wel heel erg voorgeprogrammeerd overkomen.

Wat niet wegneemt dat dit waarschijnlijk een van de betere titels is in het genre van familievriendelijke moraalcinema. Dikke merci dus, Dennis. En ook broeva en haro voor de ziltzoute vergezichten in de Dominicaanse republiek die hier mogen dubbelen voor Mexico, Mexi-i-i-i-coooooooooooo. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray