Zoeken

The Last Full Measure

  • Cinevision.be/nl quoteert The Last Full Measure met een 3/5
  • Regisseur: Todd Robinson
  • Cast: Sebastian Stan, Christopher Plummer, William Hurt, Samuel L.Jackson
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-11-2020
  • Distributeur DVD: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "The Last Full Measure"

Patriottisme en militaire eerbetuigingen … de Amerikanen zijn er zot van. Getuige deze film die zich concentreert op de weg die werd afgelegd om de in april 1966 tijdens de slag om Xa Cam My in Vietnam omgekomen soldaat/vliegende dokter William H. Pitsenbarger jaren later - in het millenniumbugjaar 2000 om precies te zijn - alsnog postuum de Medal Of Honor te overhandigen. Een eerbetuiging die normaalgezien enkel maar aan hogergeplaatste militairen werd gegeven.

Netjes gebaseerd op ware feiten dus deze 'The Last Full Measure', maar toch ook aangedikt met nogal wat dichterlijke vrijheden. Zo is de door Sebastian Stan vertolkte Pentagonmedewerker die een van de drijvende krachten is achter het gelobby een volledig fictief personage.

Todd Robinson kwam al in 1999 in contact met het verhaal van Pitsenbarger, en hij zag er meteen het filmisch potentieel van in. Maar hij kreeg het niet verkocht: naar eigen zeggen weigerden ruim vijftig productiefirma’s om zijn idee/script te financieren. Robinson zette toch door, en kon in 2007 zijn script verkopen aan New Line Cinema. Toen New Line werd overgekocht door Warner Bros werd het project echter geschrapt. Waardoor het uiteindelijk nog eens tien jaar zou duren vooraleer 'The Last Full Measure' echt financiers en een distributeur vond.

Opvallend is wel dat een film die zo’n hobbelig productieparcours heeft afgelegd een indrukwekkende topcast wist te verzamelen: naast Stan geven ook Christopher Plummer, William Hurt, Ed Harris, Samuel L. Jackson Peter Fonda, Diane Ladd, Amy Madigan, Bradley Whitford en John Savage het beste van zichzelf.

Plummer en Fonda kregen met deze film ook hun last full measure daar deze film voor beide acteurs de zwanenzang betekende. Plummer stierf in 2021 en Fonda was reeds overleden toen de film in de Amerikaanse zalen verscheen. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray