Zoeken

Drunk (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Drunk (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Thomas Vinterberg
  • Cast: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-12-2021
  • Distributeur Blu-ray: September Film
Bekijk de cover van de film "Drunk (Blu-ray)"
Drink meer prik, dan kan je niets gebeuren. Zo promootten Ed en Willem Bever in 1972 de (fris)drankcultuur. Met als enige negatieve bijverschijnsel van hun gelobby het krijgen van de hik. Thomas Vinterberg ziet het ruimer: drink meer alcohol. Zij het op eigen risico. De bijverschijnselen van overmatig drankgebruik gaan immers veel verder dan hikkertje spelen. Het in gevaar brengen van je eigen gezondheid - en bij uitbreiding die van anderen - loopt als een rode draad door 'Drunk', de Oscarwinnaar voor beste niet-Engelstalige film anno 2020. 

'Drunk' is geen vingerwijsfilm. Zowel de gevaren als de ‘voordelen’ van dronken zijn krijgen hun plek in de zon - en in de schaduw. Als er een les is die Vinterberg wil meegeven, dan is het wel dat er geen les is. 'Drunk 'is een film die balanceert op de koord tussen het goede en het slechte wat het leven te bieden heeft. Een koord waar Vinterberg tijdens de productie van 'Drunk' hard mee in aanraking kwam toen zijn zeventienjarige dochter - die een bijrol in de film zou vertolken - omkwam tijdens een auto-ongeval. 


Het was de Noorse psychiater en psychotherapeut Finn Skarde-Rud die met de boude stelling voor de dag kwam dat de mens eigenlijk wordt geboren met te weinig alcohol in het bloed. Een gemiddelde van 0,5 promille zou de prestaties verbeteren en helpen om continu gelukzaligheid te ervaren. Over gratis sectorreclame gesproken. Vier docenten aan een middelbare school vatten het plan op om die theorie eens uit te testen. Zich niet alleen gesterkt ziend door Skarde-Rud, maar ook door regeringsleiders en kunstenaars zoals Churchill en Hemingway die er prat op gingen ook constant boven hun theewater te zijn. In het weekend en na acht uur ’s avonds drinken ze niet, op andere momenten nemen ze zich voor om minstens licht beschonken te zijn. Dus ook als ze voor de klas staan. Het experiment valt in de smaak. Het viertal voelt zich herboren en Martin raakt zelfs uit zijn huwelijkssleur. Na het dronkenschap volgt de ontnuchtering - zij het niet nadat de vier eerst nog een stap verder gaan door het experiment buiten de 0,5-promillegrens te laten doorlopen. 

‘Drunk’ eindigt niet met een kaakslag, maar met een ode aan het leven. Of het een dronken of nuchtere ode is, moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken. Feit is dat Vinterberg een fijne film heeft afgeleverd en dat (de onvermijdelijke) Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe en Magnus Millang uitstekend werk leveren als het kwartet drinkebroers. Voor de geïnteresseerden: neen, ze waren niet echt dronken. Enkel meesterlijk aan het acteren. Schol, proost, haro, broeva.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray