Zoeken

It's A Sin

  • Cinevision.be/nl quoteert It's A Sin met een 4/5
  • Regisseur: Peter Hoar
  • Cast: Olly Alexander, Omari Douglas, Lydia West, Callum Scott Howells
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 229 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-08-2021
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "It's A Sin"

'Longtime Companion', 'And The Band Played On', '120 BPM', 'The Normal Heart' … geen gebrek aan sterke aidsdrama’s met een stevige factuele achter- en ondergrond. Hoort ook in deze rij thuis: het uit vijf episodes opgetrokken Britse televisiedrama 'It’s A Sin'.

Een passieproject dat Russell T. Davies slechts na veel vijven en zessen verkocht en geproduceerd kreeg. Raar, zou je denken gezien ’s mans cv waarop televisieklassiekers prijken als 'Queer As Folk' en de 2005-revival van 'Doctor Who'. Maar zowel de BBC als ITV zagen het niet zitten om te investeren in een serie over de aidsepidemie die ook de homofiele gemeenschap in Londen midscheeps trof in de jaren tachtig. Channel 4 ging pas overstag nadat het hoofd van de drama dienst er hemel en aarde voor bewoog. En dat overstag gaan gebeurde niet zonder concessies: Davies zag zich verplicht om het oorspronkelijk aantal van acht episodes terug te schroeven naar vijf. Al heeft dat op het eerste zicht geen impact op de kwaliteit. De reeks lijkt er in de eerste plaats compacter door geworden en valt nagenoeg perfect in de plooien.

'It’s A Sin' - auditief gedragen door een overvloed aan Britse periodepophits - is sterk emotioneel onderbouwd. Centraal staan vier jonge homo’s en een heteroseksuele vriendin die voluit genieten van de levenskansen die het bruisende leven in Londen hen biedt, en daarbij aan de lijve ondervinden dat niet alles peis en vree is als het aidsvirus voor heel wat sterfgevallen zorgt in hun onmiddellijke vriendenkring.

Davies laat in zijn script ruimte voor zowel de menselijke repercussies als de maatschappelijke. Ouders die niet weten hoe ze moeten reageren op hun homoseksuele zonen, hen zelfs volledig verloochenen - ook als ze aids hebben, de manier waarop de politiek en media de epidemie negeren of onder de mat proberen vegen … het is allemaal al eens eerder gedaan, maar Davies, regisseur Peter Hoar en de geïnspireerde cast met onder meer Olly Alexander, Omari Douglas, Callum Scott Howells, Nathaniel Curtis en Lydia West brengen het allemaal diep doorleefd.

Grappig, emotioneel en schrijnend tegelijkertijd: het vat aan emoties dat 'It’s A Sin' laat borrelen zorgt voor een ongemeen sterke kijkervaring. Zonde om het ongezien te laten passeren. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray