Het echte leven en het cinemaleven: er zit soms wel wat millibaren verschil op. In dezelfde maand dat in de UK het eerste James Bond-avontuur 'Dr. No' in de zalen verschijnt - oktober 1962 om precies te zijn - ondervinden de Rus Oleg Penkovsky en de Brit Greville Wynne aan de lijve hoe het is om spion te zijn zonder Astor Martin, Ursula Andress of een geschudde Martini binnen handbereik.
Beide worden dan immers door de KGB gearresteerd nadat ze al een tweetal jaar Russische staatsgeheimen naar MI6 en CIA smokkelden. En die ka-gee-bee’ers konden daar niet echt om lachen. Hoe het afliep met Penkovsky en Wynne blijft onder het spoilercompost in dit stukje leesvoer. Ook al is het allemaal netjes gedocumenteerd, de kans is vrij klein dat je weet hebt van het lot van beide heren, laat staan dat je al van hen hebt gehoord. Alleen al om hun namen en daden onder de aandacht te brengen verdient 'The Courier' het om gezien te worden. De samenwerking tussen Penkovsky en Wynne zorgde er immers mee voor dat de koude oorlogsdreiging tussen premier Chroesjtsjov en president Kennedy - met de Cubaanse rakettencrisis als heet hangijzer - niet verder escaleerde. Eat your heart out, 007.
Voormalig theaterdirecteur en -regisseur Dominic Cooke brengt 'The Courier' klassiek kloek in beeld. Zijn film werkt zowel als politieke thriller en als karakterdrama. Cooke - die in 2017 op het witte doek debuteerde met de Ian McEwan-verfilming 'On Chesil Beach' - concentreert zich naast de microfilmspionage ook op het respect en de vriendschap die groeide tussen beide mannen die tussen de mazen van het KGB-net hun leven in de waagschaal wierpen. Zowel de Georgiër Merab Ninidze als de immers betrouwbare Benedict Cumberbatch etaleren met verve hun acteertalent en houden daarmee het project mee op koers. Al kunnen ook zij niet verhinderen dat de film in het laatste deel wat van zijn pluimen verliest.
Cooke en scenarist Tom O’Connor verwerken dan immers heel veel informatie in de narratie, inclusief vermaledijde tijdssprongen waardoor de samenhang wat verdwijnt en de slotakkoorden meer op een factuele geschiedenisles lijken. Of hoe 'The Courier' een film is die eigenlijk best een halfuur langer mocht hebben geduurd. Klassiek verzorgde en degelijk ouderwets uitgevoerde cinema … het bestaat nog, mijnheer. En mevrouw.