Zoeken

Evening

  • Cinevision.be/nl quoteert Evening met een 2/5
  • Regisseur: Lajos Koltai
  • Cast: Claire Danes, Mamie Gummer, Toni Collette
  • Genre: Drama
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum: 27-02-2008
  • DVD: 17-07-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Evening"

Op papier heeft ‘Evening’ alles om een nieuw meesterwerk te worden: afkomstig uit dezelfde pen van de scenarist van ‘The Hours’ én bogend op een (vrouwelijke) sterrencast. Bovendien is dit ook - net als de Oscargenomineerde parel met Nicole Kidman - een karakterportret dat zich ontspint in meerdere tijdslagen.

Waar het in ‘The Hours’ echter drie verhalen over dito verschillende karakters betrof, staat in ‘Evening’ eigenlijk maar één personage centraal: Ann Grant, met wie we eerst kennismaken op haar sterfbed (een ingetogen Vanessa Redgrave) om haar vervolgens uitgebreid te leren kennen in haar jongere jaren (een ravissante Claire Danes). De oude Ann ijlt en worstelt ogenschijnlijk met demonen uit haar verleden. “We hebben ‘m vermoord”, roept ze tot haar twee dochters (Toni Collette en Natasha Richardson), die geen idee hebben waarover hun stervende moeder het heeft. Wij ook niet. Nog niet. Via een oubollige, maar effectieve flashbackstructuur gunt regisseur Lajos Koltai ons een blik in de koker van Ann, die als levenslustige twintiger en dertiger een passionele relatie beleefde met de huisvriend (Patrick Wilson) van haar beste vriendin (Mamie Gummer). Een kortstondige flirt, die niet alleen haar leven voor altijd heeft geaffecteerd.

Wie nu al gevoel heeft dat deze premisse wel heel erg ruikt naar een banaal stationsromannetje, kan zich beter onthouden. ‘Evening’ is namelijk een romantisch drama volgens het boekje, dat niet zou misstaan op een zaterdagmiddag op één of andere vrouwenzender. Nog meer dan de kijker naar de zakdoek zal grijpen, barsten immers ook de personages veelvuldig in traantjes uit. Het grootste probleem schuilt ‘m echter niet daarin, maar in het mysterie, dat al vanaf de openingsscène gecreëerd wordt. Er is iets gebeurd in Anns verleden en via de verhakkelde vertelstructuur komen we beetje bij beetje te weten wat precies. Als de ontknoping zich echter aandient, blijven we achter met een kanjer van een ‘is het dat maar?’-gevoel.

En dat gevoel kan zelfs de puik acterende cast niet wegwerken. Claire Danes is immer innemend als jonge chanteuse, terwijl Redgrave datzelfde karakter neerzet als een rijp vat vol levenswijsheid. Maar de leukste rol is weggelegd voor Mamie Gummer, in het echte leven de dochter van Meryl Streep én dus het bewijs dat talent wel degelijk erfelijk kan zijn. Pittig detail, overigens: Streep speelt in ‘Evening’ de oudere versie van Lila (de rol van haar dochter) én Natasha Richardson speelt de dochter van haar real life moeder Vanessa Redgrave. Jawel, dit is een echt familieonderonsje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray