Van de studio achter ‘Bad Moms’ en ‘Hustlers’, lezen we op de affiche van ‘Queenpins’. Hoewel de drie female-driven komedies buiten dezelfde distributeur weinig productionele overlapping hebben, is de vergelijking niet helemaal uit de lucht gegrepen. Zo heeft deze luchtige misdaadkomedie met ‘Bad Moms’ niet enkel de aanwezigheid van Kristen Bell gemeen, maar speelt de onderschatte ‘The Good Place’-comédienne opnieuw een ingedommelde huisvrouw die haar leven een nieuwe wending geeft. En net zoals in de J.Lo-flop ‘Hustlers’ staat ook hier een pink-collar crime centraal, die zijn inspiratie bij het echte leven haalde. Het grote verschil: in tegenstelling tot voornoemde stinkers is het charmante ‘Queenpins’ wel je aandacht waard.
Connie Kaminski (Bell) had zich het leven in haar mid-30s wel anders voorgesteld. Als voormalig Olympisch kampioene snelwandelen geniet ze niet meteen hetzelfde aanzien als haar collega’s uit andere sporttakken en privé ziet ze na vier dure IVF-behandelingen en een miskraam zowel haar kinderwens als haar bankrekening uitgedoofd. In een soort bezeten compensatiedrang – en ook wel om haar torenhoge schulden af te betalen – maakt ze dagelijks jacht op kortingscoupons, waarmee ze spullen hamstert alsof er binnenkort een wereldramp dreigt.
Wanneer ze na het eten van muffe cornflakes een klachtenbrief naar de producerende firma stuurt, gaat er voor Connie nog een grotere wereld open: die van de gratis vouchers. Samen met haar buurvrouw en beste vriendin JoJo (Kirby Howell-Baptiste), een weinig succesvolle vlogster die net als Connie moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, bedenkt ze een ingenieus plan om bedrijven die voortdurend van die vouchers verdelen op te lichten. Nou ja, ingenieus. Connie kan je bezwaarlijk een Danny Ocean noemen en haar team bestaat verder niet bepaald uit gespecialiseerde criminelen, maar uit een tweederangshackster en een koppel Mexicaanse arbeiders, werkzaam in de fabriek waar al die coupons geprint worden. Het geld stroomt al snel met bakken binnen en het plannetje lijkt feilloos, maar dat is buiten een overijverige fraudepreventiemedewerker (Paul Walter Hauser) gerekend.
Zoals wel vaker bij films die gebaseerd zijn op ware feiten is de spreekwoordelijke korrel zout nooit veraf, maar regisseurs- en scenaristenduo Aron Gaudet en Gita Pullapilly nemen wel een erg creatief loopje met de werkelijkheid. In 2012 vond in de States inderdaad de grootste couponfraude aller tijden plaats, maar buiten de set-up heeft de ware toedracht weinig gemeen met de avonturen van Connie en JoJo. Op zich is dat ook niet erg, want Kristen Bell en Kirby Howell-Baptiste geven met zoveel enthousiasme gestalte aan hun door het leven geharde, maar eeuwig optimistische personages dat je al meteen veel sympathie voor hen hebt en vergeet dat ze eigenlijk heel foute dingen aan het doen zijn. Minstens zoveel sympathie heb je voor het olijke duo dat hen vanaf halfweg op de hielen zit, niet in het minst door de uitstekende vertolkingen van Vince Vaughn (als agent van de post) en Paul Walter Hauser. Vooral die laatste bewijst dat zijn optredens in ‘I, Tonya’ en ‘Richard Jewell’ geen toevalstreffers waren.
Gaudet en Pullapilly mogen zich in de handen wrijven met zo’n sterke cast, want het scenario wil af en toe wel eens stokken en ook de pogingen om de nodige sociale commentaar te injecteren zijn duidelijk afkomstig uit een ‘scenarioschrijven voor dummies’-handboek. Al beseften ze wel heel goed dat ze met het mannelijke speurdersduo evenveel goud in handen hebben als met de twee coupon queens, want halverwege wisselt de film het geweer ietwat van schouder. Je zou kunnen zeggen dat ‘Queenpins’ daardoor iets te veel als twee films voor de prijs van één aanvoelt, maar op een manier lijkt dat dan ook wel te passen. Connie knikt ongetwijfeld goedkeurend bij zo’n koopje. En wij ook.