Zoeken

Pourris Gâtés

  • Cinevision.be/nl quoteert Pourris Gâtés met een 2/5
  • Regisseur: Nicolas Cuche
  • Cast: Gérard Jugnot, Artus, Camille Lou, Louka Meliava
  • Genre: Komedie
  • Duur: minuten
  • Releasedatum: 15-09-2021
  • Distributeur: Paradiso Films
Bekijk de cover van de film "Pourris Gâtés"

In Vlaamse contreien veroorzaakt zijn naam bijlange niet zoveel deining als die van pakweg Jean-Paul Belmondo, Alain Delon of – recenter – Jean Reno en Dany Boon, maar toch zou Gérard Jugnot niet misplaatst staan in een lijstje van grote Franse filmsterren. In de jaren ’70 timmerde hij al aan de weg via bijrolletjes in klassiekers als ‘Mr. Klein’ en ‘The Tenant’, een decennium later etaleerde hij zijn komische genen in Franse billenkletsers als ‘Le Père Noël Est Une Ordure’ en ‘Les Bronzés’ (en vervolgen) en rond de eeuwwissel maakte hij – zoals het echte komedieacteurs vroeg of laat in hun carrière betaamt – indruk met dramatische hoofdrollen in ‘Monsieur Batignole’ uit 2002 en het wondermooie ‘Les Choristes’ uit 2004. Het doet deugd om de man, inmiddels 70 lentes jong, nog eens in een hoofdrol aan het werk te zien, al is het snel duidelijk dat ‘Pourris Gâtés’ niet direct een prominente plaats zal innemen in zijn carrièreoverzicht.

Jugnot – solide als altijd – kruipt in de huid van de stinkend rijke, hypersuccesvolle zakenman Francis Bartek, die niets liever wil dan zijn rotverwende luieriken van kinderen een schop onder de kont geven. Philippe (Artus) is een vat vol commerciële ideeën, maar allemaal zijn ze zo van de pot gerukt dat je al van tevoren weet dat ze gedoemd zijn te mislukken. Alexandre (Louka Meliava) is een eeuwige student, die de horizontale mambo danst met de moeders van zijn klasgenotes, terwijl die laatste zijn schooltaken voor hem maken. En Stella (Camille Lou) is een omhooggevallen bitch, die zo blind verliefd is dat ze niet doorheeft dat haar Spaanse amor niet de weg naar haar hart, maar naar haar bankrekening zoekt.

Moe van hun gedrag besluit Francis dat het tijd is om zijn kroost een lesje te leren. Met behulp van zijn assistent zet hij een fake fraudeverhaal op poten en doet hij zijn kinderen geloven dat al het geld op is. Om het schandaal te ontvluchten, moeten ze helemaal berooid hun thuishaven Monaco verlaten om hun intrek te nemen in een oud vakantiehuisje nabij Marseille. Daar moet het drietal voor het eerst in hun leven iets doen wat ze nooit eerder deden: gaan werken.

‘Pourris Gâtés’ – wat zoveel betekent als verwende nesten – is een Franse formulekomedie, die anderhalf uur lang op de voorspelbare knopjes drukt. Er valt wel eens te grinniken wanneer Philippe een zoveelste idioot idee uit de doeken doet of de rode loper voor Stella wordt uitgerold terwijl ze erop aan het lopen is, maar de personages blijven ten allen tijde van bordkarton. Ook hun transformatie van gepamperde nietsnutten tot verantwoorde young adults met een job verloopt allemaal iets te gemakkelijk en met opvallend weinig geslaagde grappen. In de tweede helft krijgt de film zelfs een, zij het oppervlakkig, dramatisch karakter, want uiteraard is ook de relatie die de kinderen met hun vader hebben aan een herevaluatie toe. Het obligate happy end laat daarenboven een rare nasmaak, want het is op dat punt niet helemaal duidelijk welke les de kinderen – weliswaar enthousiast vertolkt door Artus, Meliava en Lou – uiteindelijk geleerd hebben of wat nu precies de boodschap van regisseur-scenarist Nicolas Cuche (‘La Chance De Ma Vie’) is. Leuk idee, matige uitwerking.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray