Zoeken

Honest Thief

  • Cinevision.be/nl quoteert Honest Thief met een 3/5
  • Regisseur: Mark Williams
  • Cast: Liam Neeson, Kate Walsh, Jai Courtney, Jeffrey Donovan
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-09-2021
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Honest Thief"
Liam Neeson blijft grossieren in stoere actiefilms. En waarom ook niet? Het spijst ongetwijfeld zijn bankrekening en het is niet zo dat hij zijn ziel aan de duivel verkoopt. Al is hij er in sommige films wel al eens handjes gaan mee schudden. En in tegenstelling tot pakweg Bruce Willis is hij vooralsnog niet genoodzaakt om zijn heil te zoeken in kwaliteitsloze dvd-films die sneller bestoffen dan vesperboekjes in een klooster. Integendeel, Neesons films brengen steevast geld op en maken van hem zowat het hedendaagse equivalent van Charles Bronson in zijn post-‘Once Upon A Time In The West’-carrière.   

De titel ‘Honest Thief’ verraadt het al wat: Neeson is in deze film een goede slechte. Of een slechte goede. Het is maar hoe je het bekijkt. Hij is in elk geval een ex-marinier die na zijn militaire loopbaan zijn expertise gebruikt om bankkluizen leeg te roven. Altijd wanneer de bank gesloten is: zo moet hij niemand gijzelen en kunnen er ook geen onschuldige slachtoffers vallen. Attent van Liam aka Tom Carter. Helemaal zot is dat Neeson die banken niet eens overvalt voor het geld, maar voor de kick. Hij stockeert de vele miljoenen zelfs netjes in een opslagruimte in plaats van het uit te geven. Wanneer Carter verliefd wordt op Annie (Kate Walsh) besluit hij zijn geweten te zuiveren. Om te vermijden dat hij voor lange tijd de cel in moet moest hij toch nog tegen de lamp lopen, besluit hij zijn misdaden op te biechten bij het FBI. In ruil voor een korte celstraf is hij bereid om hen al het geld te geven, zodat hij daarna als een volledig vrij man aan zijn leven met Annie kan beginnen. 

Pech voor hem: de FBI-agenten waaraan hij alles opbiecht willen er zelf met de miljoenen vandoor. In afwachting van de volledige buit nemen ze genoegen met drie miljoen. Waarna ze prompt een collega neerschieten en Neeson willen laten opdraaien voor die vuige daad. En in plaats van een rustige oude dag moet Neeson zowaar op de vlucht slaan en uit zijn krammen schieten. 

‘Honest Thief’ is geschreven en geregisseerd door Mark Williams, het brein achter de Netfllix-reeks ‘Ozark’. En het klikte blijkbaar goed tussen Williams en Neeson, daar hun nieuwe samenwerking ‘Blacklight’ in 2022 in de zalen komt. Williams wou met deze eerlijke dief meer brengen dan de dertiende wraakactiethriller uit het veertiende dozijn. De actie is op bepaalde momenten zelfs ondergeschikt aan de karaktertekening van Neeson en de FBI-agent die hem achtervolgt. Die laatste neemt zelfs zijn shih tzu mee tijdens de diensturen. Waf schattig waf. Die hond is trouwens de echte hond van Williams, maar dit terzijde. 

‘Honest Thief’ leunt eigenlijk eerder aan bij seventiesachtervolgingsthrillers dan bij Neesons ‘Taken’-huisgerief. Je kan dat beschouwen als een nutteloze poging om geriatrische cinema te maken, of je kan het ook zien als een best aardige poging om toch eens iets anders te doen met het actiecharisma van Neeson. Onze tip: kies voor het tweede. ‘Honest Thief’ weet immers netjes Neesons karakterkop te mixen met een paar potentie actiescènes. Zoals het hoort dus.     

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray