Zoeken

Godzilla Vs. Kong

  • Cinevision.be/nl quoteert Godzilla Vs. Kong met een 2/5
  • Regisseur: Adam Wingard
  • Cast: Alexander Skarsgard, Rebecca Hall, Millie Bobby Brown
  • Genre: Actie
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-09-2021
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Godzilla Vs. Kong"
Ali versus Frazier, Armstrong versus Ullrich, Nadal versus Federer, Wauters versus Waes... het publiek is altijd al tuk geweest op sportieve duels. Ook op het witte doek worden de laatste decennia geregeld robbertjes uitgevochten: Freddy kruiste de scharen met Jason, Alien bevocht Predator en Batman hield een pissing contest met Superman. Nu is het de beurt aan de twee mastodonten uit het MonsterVerse van Legendary Entertainment in een wedstrijdje om ter luidst brullen.

Dat luid brullen mag je trouwens heel letterlijk nemen, want de kans dat je dit jaar nog een meer schreeuwerige film dan ‘Godzilla Vs. Kong’ zal aantreffen, is quasi-nihil. Wat zich vertaalt in een audiovisuele én narratieve rompslomp, waar – letterlijk en figuurlijk – kop noch staart aan te krijgen is. We onthouden dat Godzilla de kust van Florida aanvalt en Kong opgevorderd wordt om een cartograaf te vergezellen op zijn missie naar een stuk wereld binnenin onze eigen wereld die ooit de geboorteplaats was van alle titanen. Uiteindelijk zal Godzilla daar ook zijn neus aan het venster steken en die confrontatie is niet hartelijk.

Dat de plek waar een groot deel van de loeiharde actie zich afspeelt, gekend staat als De Holle Wereld vonden wij een goede grap van de scenaristen – al denken we niet dat ze het zo bedoelden. Doordat de film zich onmetelijk serieus neemt, blijft het fun- en pulpgehalte dat je van een blockbuster rond deze twee iconische filmreuzen verwacht veel te laag. En uiteraard omdat alles overkill is: het is niet omdat er veel beweegt dat alles indrukwekkend is. De CGI-afdeling heeft allicht overuren gedraaid hebben, echt originele set pieces levert dat niet op.

Het lag misschien ergens in de lijn der verwachtingen dat deze olifantenconfrontatie een muis zou baren. ‘Kong: Skull Island’ was één van de beste grote scherm-worpen waarin het achtste wereldwonder centraal stond, maar de films rond ‘Godzilla’ waren minder indrukwekkend. ‘Godzilla’ uit 2014 had dan wel een aardige opbouw, door een te donkere beeldvoering bleef het grote spektakel uit. Meer Godzilla en monsters in de sequel uit 2019 (‘King Of The Monsters’), maar het was tegelijk een voorbode van de anti-less is more-aanpak die deze vierde episode van Legendary’s MonsterVerse eveneens de das omdoet.

Alexander Skarsgard, Rebecca Hall, Millie Bobby Brown, Kyle Chandler, Demian Bichir, Lance Reddick… het is al traditie van in de jaren ’70 dat rampen- dan wel monsterfilms (of beide, zoals hier) een mooie castlijst kunnen voorleggen. Helaas wordt er verder met die cast weinig aangevangen. Ook achter de camera was er hoop. Regisseur Adam Wingard liet zich vorig decennium aardig opmerken met uitstekende genrefilms als ‘You’re Next’ en ‘The Guest’, maar de laatste jaren is hij aan de waggel geraakt met remakes van o.a. ‘Blair Witch’ en ‘Death Note’. Waardoor zijn filmografie er intussen even hol uitziet als de digitale ADHD-wereld waarin Godzilla en Kong elkaar bekampen. Wie er uiteindelijk wint? Who cares.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray