Zoeken

Ghostbusters: Afterlife

  • Cinevision.be/nl quoteert Ghostbusters: Afterlife met een 3/5
  • Regisseur: Jason Reitman
  • Cast: Mckenna Grace, Finn Wolfhard, Carrie Coon, Paul Rudd
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum: 17-11-2021
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
Bekijk de cover van de film "Ghostbusters: Afterlife"
Elke generatie is nostalgisch naar zijn jeugd en daar spelen ze in Hollywood gretig op in. Zolang de kassa’s maar blijven rinkelen, uiteraard. Het mag een klein mirakel heten dat ‘Ghostbusters: Afterlife’ groen licht kreeg van de studiobonzen. Na de geflopte all female reboot in 2016 leek het er niet meteen op dat de franchise opnieuw levensvatbaar was. Maar als Jason Reitman – zoon van Ivan Reitman, regisseur van de originele ‘Ghostbusters’-films – zelf achter de camera kruipt om de legacy van zijn vader voort te zetten, gaat de nostalgiemeter natuurlijk stevig in het rood.

Recycleerde de vrouwelijke remake vijf jaar terug nog vrij inspiratieloos de plot van het origineel uit 1984, dan gooit Reitman Junior het meteen over een heel andere boeg door de actie van de grootstad naar het platteland te verplaatsen. Centraal staan de tieners Phoebe (Mckenna Grace) en Trevor (Finn Wolfhard), die samen met hun alleenstaande moeder Callie (Carrie Coon) hun intrek nemen in het wat verpauperde huis van hun recent overleden grootvader. Phoebe is een echte wetenschapsnerd en het duurt niet lang vooraleer een reeks vreemde aardgolven in het dorpje haar aandacht trekt. Who’s she gonna call? Niemand, want ze besluit het zaakje zelf uit te vissen, met een beetje hulp van haar zomerschoolleraar en parttime seismoloog Mr. Grooberson (Paul Rudd).

Je merkt aan alles dat ‘Ghostbusters: Afterlife’ door een volbloed auteurscineast geboetseerd is. De film neemt naar huidige blockbustermaatstaven zeer uitgebreid de tijd om zowel setting als personages voor te stellen, waardoor de sprankelende tieners in de hoofdrol – met naast ‘Gifted’-revelatie Mckenna Grace een speciale vermelding voor Logan Kim als Podcast – meteen de meest uitgewerkte karakters van de hele franchise zijn. Peter Venkman zal altijd wel de grote fanfavoriet blijven, maar meer dan een eendimensionale onelinermachine is dat personage nooit geweest. Dat Reitman goed is in het neerzetten van mensen van vlees en bloed, wisten we natuurlijk al van pareltjes als ‘Juno’ en ‘Up In The Air’.

Toch heeft Reitman duidelijk veel respect voor de mythologie die zijn vader 37 jaar geleden opstartte. De Marshmallow Man die een legertje nazaten uitstuurt, de originele Ghostbusters die even komen piepen of de Ecto-1 die terechtkomt in een spectaculaire achtervolging? Reitman vinkt het allemaal netjes af, zij het niet zonder er steeds zijn eigen frisse draai aan te geven. Je zou dat voorspelbaar en safe kunnen noemen, maar door de geestenjagers uit New York weg te halen en te focussen op een nieuwe generatie trapt hij nergens in de val van goedkope idolatrie of zielloze kopie.

Want ‘Ghostbusters: Afterlife’ heeft wel degelijk een ziel. Een heel oude zelfs, die onmiskenbaar zijn liefde betuigt aan de jeugdige avonturenfilms van de jaren ’80. Zo verwacht je in Sommerville, het mijnstadje in Oklahoma waar de actie zich afspeelt, voortdurend The Goonies tegen het lijf te lopen, terwijl de aanstekelijke jaren ’60-soundtrack en de bewust old school gemodelleerde CGI heimwee oproepen naar de lang vervlogen tijd van adolescente onschuld uit de coming-of-age-cinema van Steven Spielberg of de tienerhuiver van Stephen King. De aanwezigheid van Finn Wolfhard is met andere woorden lang niet het enige dat je aan ‘Stranger Things’ doet denken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray