Zoeken

Nobody '(Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Nobody '(Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Ilya Naishuller
  • Cast: Bob Odenkirk, Connie Nielsen, Aleksei Serebryakov, Christopher Lloyd
  • Genre: Actie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-11-2021
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Nobody '(Blu-ray)"
En wie krijgt daar een paar stevige kaakslagen op de affiche/poster/inlay van ‘Nobody’? Bob Odenkirk zowaar, het acteergenie die van elke aflevering van ‘Better Call Saul’ zo’n groot genot maakt. Maar een mens leeft niet van gelauwerd televisiewerk alleen en dus draaft hij ook op in deze uiterst gestileerd-gechoreografeerde actiethriller waarin hij zich van zijn meest onverwachte machokant laat zien. Als voormalige FBI-moordenaar die een ogenschijnlijk normaal leven leidt, maar terug begint bloed te vergieten wanneer Russische criminelen zijn familie belagen en hij vervolgens een bataljon maffiosi billenkoek geeft.  

Derek Kolstad maakte het zichzelf niet al te moeilijk bij het schrijven van het script van ‘Nobody.’ Hij nam eigenlijk zelfs gewoon stukken over uit zijn script voor ‘John Wick’, verhaalstructuur inclusief. Waarmee meteen duidelijk is dat dit geen film is het verschil zal maken met zijn plot of zelfs niet eens meer met de actiechoreografie. Maar zelfs zonder verschilmaker catert de film ongetwijfeld perfect aan de wensen van actieminnende cinefielen. Odenkirk produceerde trouwens mee, een bewijs dat hij zelf ook wel in dit concept geloofde en meer wou zijn dan een actor for hire. Het was trouwens ook zijn idee om Christopher Lloyd te casten in zijn vaderrol. Meteen de meest relevante rol in jaren voor de verstrooide professor annex cartoonrechter. 

Odenkirk ging niet over een nacht ijs. Zelfs niet over drie. Hij volgde twee jaar krachttraining om de souplesses van de rol aan te kunnen zodat hij zoveel mogelijk actiescènes zelf kon vertolken. Spaarde uit op de stuntmannen en stand-infactuur. Het is ook niet zo dat alles snel in kannen en kruiken was: de knok- en botsscène op de bus nam zelfs drie draaidagen in beslag. En dat allemaal onder het goedkeurend oog van regisseur Ilya Naishuller, die hiermee redemptie vindt voor het toch wel heel slechte GoPro-experiment ‘Hardcore Henry’ waarmee hij destijds debuteerde als langspeelfilmer. 

‘Nobody’ is een compacte uppercut die afklokt binnen de negentig minuten. Dat Naishuller en alle betrokkenen duidelijk laten merken dat je de film niet serieus moet nemen en dat het in de eerste plaats allemaal dienst doet als genrespielerei waarin er vooral ook mag gelachen worden helpt om de aanlegsteiger van goedlachse knokcinema te bereiken. Vernieuwend is het geenszins, maar wel amusant-explosief. Al gaat de rek er naar het eind een beetje uit, ook al omdat de beste scène – de reeds aangehaalde openbaar vervoer-scene – de opwachting al maakt in het eerste deel van dit bloedrodeknokkelgeheel. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray