Zoeken

Promising Young Woman (Blu-Ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Promising Young Woman (Blu-Ray) met een 4/5
  • Regisseur: Emerald Fennell
  • Cast: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Clancy Brown
  • Genre: Thriller
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-11-2021
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Promising Young Woman (Blu-Ray)"
Woke Up This Morning … klinkt ongetwijfeld als muziek in de oren bij de fans van ‘The Sopranos’ en bij de aanhangers van politieke en maatschappelijke correctheid. En bij de tegenstanders van die aanhangers. Het zal vooral de tweede groep zijn die deze ‘Promising Young Woman’ met een vergrootglas bekijkt. Want kan het wel dat een vrouw een film maakt waarin mannen aan de schandpaal worden genageld? De kans op verhitte polemieken is groot. Maar nergens voor nodig. Emerald Fennells regiedebuut is in de eerste plaats een fijne thriller met de nodige knipogen naar het vigilantegenre. En ja, gebotteld in het hedendaagse tijdsgewricht. Wat op zich niet wil zeggen dat je er een maatschappelijke (anti)boodschap moet gaan in zoeken. Gewoon genieten van een film zonder meer … het kan en mag nog, hoor. 

Jonge vrouw Fennell bewijst in ieder geval netjes dat ze veelbelovend is. Dit debuutscenario was al meteen een prijsbeest bij de Academy Awards, de BAFTA’s en de Independent Spirit Awards. Netjes. Fennell doet trouwens meer dan regisseren en schrijven: als actrice maakte ze bijvoorbeeld haar opwachting in de reeksen ‘The Crown’ en  ‘Call The Midwife’. 

Vrouw met een verborgen agenda in ‘Promising Young Woman’ is Carey Mulligan. Tijdens haar universiteitsjaren werd een collegastudente het slachtoffer van een groepsverkrachting en dat meisje pleegde later zelfmoord. Een hartverscheurend feit dat volgens Mulligan iets te snel onder de mat werd geveegd omdat het meisje in kwestie dronken was ‘en het waarschijnlijk wel zelf zal hebben gezocht’. Mulligan gaat dus op wraakpad, zij het niet met een kruisboog, roestige nagelschaar of het oeuvre van Jonsi. Nope, ze trekt ‘dellerig’ uitgedost naar nachtclubs waar ze vervolgens mannen in haar web lokt en hen dan flink wat mentale billenkoek verkoopt. En dat terwijl ze traag maar zeker ook op zoek gaat naar de schuldigen die de dood van haar vriendin op hun geweten hebben. 

Wie ‘Promising Young Woman’ wil bekijken als pamflettair wokestatement … veel plezier ermee. Wie dat niet doet … zet je schrap voor een fluorescerende guirlandethriller die ironie, sarcasme en cynisme met elkaar verbindt zonder ook maar een jota in te boeten aan amusementswaarde. Het duistere drama gaat niet altijd vlot hand in hand met de donkere humor, maar die spreidstand haalt de rek zeker niet uit de film. Net zomin als de liederlijke larger than life genreoverdrijvingen dat doen. Fijne sardonische thriller dus. Oh ja. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray