Zoeken

The Stand (Blu-Ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Stand (Blu-Ray) met een 3/5
  • Regisseurs: Josh Boone, e.a.
  • Cast: James Marsden, Odessa Young, Whoopi Goldberg, Alexander Skarsgard
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 587 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-10-2021
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Stand (Blu-Ray)"
‘The Stand’ is de vierde roman van Stephen King, en verscheen in 1978 netjes tussen ‘The Shining’ en ‘The Dead Zone’ geklemd. Voor King was het schrijven van dit boek destijds een heel gedurfde onderneming. Met meer dan 800 pagina’s en ettelijke handworpen centrale personages was dit toen zijn meest gewaagde boeken en dat werd nog meer zo toen hij in 1990 een nieuwe versie uitbracht. De hoofdstukken die hij destijds verwijderde zette hij terug, hij veranderde er wat van plaats, sleutelde wat aan het einde en een op meer dan duizend pagina’s afkloppende unabridged version was het resultaat. Of dit na al die jaren (nog steeds) de beste roman is van King is voor discussie vatbaar. Maar het is waarschijnlijk wel zijn meest profetische en tijdloze: de allesomvattende strijd tussen goed en kwaad, de wereld op de grens van een apocalyptische pandemie en de invloed van populistische individuen die veel beloven maar weinig geven … King zou er zowaar nog een derde versie kunnen uitpuren. 

De plot in het kort … een door militairen ontwikkeld biologisch oorlogswapen ‘ontsnapt’ en decimeert ei zo na de wereldbevolking. Degenen die niet zijn besmet verenigen zich in twee kampen. Zij die wereld terug willen heropbouwen vestigen zich in Boulder waar ze zijn gesommeerd door de profetische en hoogbejaarde Mother Abagail. Zij die onbekommerd hun lusten willen botvieren worden door de zwarte man Flagg verwacht in Las Vegas van waaruit hij wat nog van de wereld rest wil veranderen in een letterlijke hel op aarde. Grotendeels Jezus vs Satan dus in een apocalyptische omgeving waar de heren en dames van ‘The Walking Dead’ ook overduidelijk hun inspiratie hebben gehaald.
 
Dat ‘The Stand’ zich niet op 1-2-3 laat verfilmen staat buiten kijf. Een vroege poging door George A. Romero liep spaak vooraleer er in 1994 een vrij koel onthaalde televisieadaptatie was die afklokte op 4 afleveringen van anderhalfuur. Ruim tien jaar geleden werd een nieuwe poging ondernemen voor een speelfilm. Zowel David Yates, Ben Affleck als Scott Cooper probeerden de adaptatienoot te kraken, maar ze verlieten allemaal vrij gefrustreerd het project. Josh Boone zag het groter, en probeerde om de roman in vier (jawel, vier) langspeelfilms te gieten. Ergens treffend, daar King ‘The Stand’ zelf ook wat ziet als ‘Lord Of The Rings in hedendaags Amerika’. Maar Boones plan bleek te ambitieus. De enige haalbare oplossing bleek toch een nieuwe televisieadaptatie te zijn. Een van tien uur, al werd dat uiteindelijk terug geschaald naar negen uur. 

Ergens kan je je de vraag stellen of de makers niet beter voor meerdere seizoenen waren gegaan. Want zelfs op 9 uur lijkt de plot gecondenseerd. Duizend pagina’s Kingproza verfilmen: een eenvoudige opdracht is het natuurlijk niet. Al slagen Boone en co er wel in om de essentie te vatten. Aanvankelijk nogal wat hortend en stotend, maar ergens rond episode vijf begint alles toch netjes in de bingeplooien te vallen. Ook omdat de uitgebreide cast er blijkbaar ook in gelooft en zich – afgaand op de making of in de extra’s – zelfs vereerd voelden om in de verfilming van Kings meesterwerk te mogen aantreden. King zelf was alvast ook tevreden. Zo tevreden zelfs dat hij zelf de laatste aflevering schreef en die is eigenlijk een coda op het boek. Eigenlijk is het boek dus op acht uur verfilmd en krijg je er nog een uurtje extra bovenop. 

In tijden waarin ‘The Walking Dead’ het scherm mag domineren als ultiem dystopisch gorefestijn weet ‘The Stand’ niet altijd een vuist te maken. Maar de twee met elkaar vergelijken heeft weinig zin omdat je uiteraard eenseizoensappelen afweegt tegen een schijnbaar nooit eindigende reeks peren. Maar dat neemt niet weg dat ‘The Stand’ grosso modo zeker mag gezien worden, en heel wat beter is dan de versie uit 1994. Een beproeving om deze miniserie uit te zitten is het geenszins, eerder een goede aanzet om het boek (nog maar) eens te lezen. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray