Zoeken

The Harder They Fall

  • Cinevision.be/nl quoteert The Harder They Fall met een 2/5
  • Regisseur: Jeymes Samuel
  • Cast: Jonathan Majors, Idris Elba, Zazie Beetz, Regina King
  • Genre: Western
  • Duur: 136 minuten
  • Releasedatum: 03-11-2021
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "The Harder They Fall"
Ingeburgerd in het collectieve bewustzijn: de blanke mythevorming van het wilde westen. Billy The Kid, Wyatt Earp, Doc Holliday, Calamity Jane, Buffalo Bill, Jesse James, Judge Roy Bean … met dank aan de vele (blanke) westerns die ons uit Hollywood bereikten. Giddy-up. Geen man/vrouw aan huis in datzelfde bewustzijn: de zwarte mythevorming van het wilde westen. Rufus Buck, Nat Love, Stagecoach Mary, Bass Reeves, Cherokee Bill, Cathay Williams, Jim Beckwouth … nochtans allemaal namen met exploten op hun conto die niet moeten onderdoen voor Jesse James en co … ook hier aan beide kanten van de wet. Eat that, pilgrim.

'The Harder They Fall' wil daar wat aan doen en plaatst al die onderbelichte personages in een en dezelfde narratie. Een fictieve narratie weliswaar die zo geconcipieerd is dat iedereen in elkaars vizier terechtkomt. Regisseur Jeymes Samuel gaat daarbij heel enthousiast te werk: schipperend tussen Sergio Leone en Quentin Tarantino lepelt hij gretig in de westernmythologie en daarbij laat hij geen cowboycliché onaangeroerd. Samuel zet echter geen stevige voet aan wal daar hij nergens zo gracieus als Leone navigeert en ook de steiger van Tarantino’s metapunk niet bereikt. Al lijkt dat laatste toch wel een doel te zijn, al was het maar omdat er geen gebrek is aan moderne scheldwoorden en omdat bijna elke scène zich openbaart met eigentijdse muziek op de klankband. Teveel is echter teveel: bij momenten heeft 'The Harder They Fall' meer weg van een videoclipcollectie dan van een samenhangende film.

De reden hiervoor is niet ver te zoeken: Samuel is in de eerste plaats immers muzikant en muziekproducent. De in Londen residerende Brit grossiert in hip hop, pop, R&B, elektronische deunen – hoempapa wordt schandelijk over het hoofd gezien – en zowat al die genres hoor je hier ad infinitum op de soundtrack. Samuel is trouwens beter bekend onder zijn artiestennaam The Bullits. Artiestennamen zitten daar blijkbaar in de familie want zijn broer Henry Samuel drukte in de jaren negentig even zijn stempel op de internationale hitlijsten onder het pseudoniem Seal. Met de hits 'Killer' en het samen met Adamski geschreven 'Crazy' dus.

Samuels debuut laat zich wat vergelijken met RZA’s 'The Man With The Iron Fists' uit 2012: ook een door een muzikant gedraaid spierballeneerbetoon aan een specifiek genre dat samenhang en souplesse mist. Samuel wist hopen gerodeerd en opkomend talent te strikken, en die tonen zich allemaal heel bedreven in het aannemen van westernposes: Idris Elba, Delroy Lindo, Regina King, Zazie Beetz, Jonathan Majors,  LaKeith Stanfield en co zullen zich ongetwijfeld allemaal duchtig hebben geamuseerd op de sets en locaties in New Mexico. Maar dat poseren leidt dus niet naar een bevredigend resultaat.

En dat komt hoofdzakelijk omdat het script vaak kant noch wal raakt. Ja, er is een vete tussen de bende van Rufus Buck (Elba) en die van Nat Love (Majors) en die gaat terug naar toen Love als tienjarige knaap moest toekijken hoe Buck zijn ouders vermoordde. Maar voor de rest loopt iedereen elkaar tegen het lijf en voor de voeten in een verhaallijn die blijkbaar meer op poten is gezet om er muziek tegen aan te gooien dan om verhaaltechnisch te begeesteren.

Samuels schreef het scenario nochtans samen met Boaz Yakin die zelf ook als regisseur actief is en destijds in 1994 debuteerde met het hip hop hood drama 'Fresh'. Een prent die werd meegeproduceerd door Tarantino-producent Lawrence Bender en die is meteen ook een van de coproducenten van 'The Harder They Fall'. Een zich mooi sluitende cirkel voor een al bij al serieus mank lopende film.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray