Zoeken

Petite Maman

  • Cinevision.be/nl quoteert Petite Maman met een 3/5
  • Regisseur: Céline Sciamma
  • Cast: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Stéphane Varupenne, Nina Meurisse
  • Genre: Drama
  • Duur: 69 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-12-2021
  • Distributeur DVD: Cinéart
Bekijk de cover van de film "Petite Maman"
Kleine mama, kleine film. Die eigenlijk toch ook groot is. Na het grootschalige en historisch pulserende 'Portrait De La Jeune Fille en Feu' keert cineaste Céline Sciamma terug naar de minimalistische karaktergedreven arthousefilms waarmee ze gestaag een internationaal weerklank vindende carrière wist uit te bouwen. En minimalistisch is 'Petite Maman' zeker met een speelduur van amper 70 minuten.

Een film over grote en kleine mensen, over herinneringen en nostalgie, over leven en dood en vooral over de toch wel pertinente vraag: wat als een kind zijn vader of moeder tegenkomt terwijl die exact dezelfde leeftijd heeft. Kortom, als achtjarige plots oog in oog staan met je achtjarige vader of moeder … hoe cool – en enigszins ontwrichtend – zou dat niet zijn. Sciamma gaat echter niet voor dat coole aspect, en gebruikt ook geen DeLorean of aardkorstscheur om beide generaties oog in oog met elkaar te brengen. Een niet echt verklaarde scheut magisch-realisme volstaat. Waardoor 'Petite Maman' eigenlijk best toch cool is. Maar dan op een innerlijk en contemplatief niveau.

De kleine Nelly logeert een paar dagen met haar moeder en vader in het huis van haar pas overleden oma die in een woonzorgcentrum verbleef. Terwijl haar ouders het huis leeghalen ziet Nelly zich geconfronteerd met het stille verdriet van haar moeder. In het bos achter het huis ontmoet Nelly tijdens het spelen leeftijdsgenootje Marion. De twee klikken met elkaar en Nelly voelt direct dat de kleine Marion eigenlijk gewoon haar jonge moeder is. Toch gaat ze onbevangen met die informatie om. Net zoals Marion dat doet op het moment dat Nelly haar onomwonden meedeelt dat ze eigenlijk haar dochter is. Aardig, slim en goed voor het realisme: beide meisjes worden vertolkt door de eeneiige tweeling Joséphine en Gabrielle Sanz, waardoor de bissectriceafbakening tussen de meisjes en generaties compleet en zelfs geloofwaardig te noemen is.

Sciamma gaat niet voor zware dramatische scenarioplooien, maar voor een licht-filosofische aanzet tot een zachtsluimerend ontroerende blik op de relatie tussen een moeder en een dochter. Sciamma brengt de twee werelden universeel samen met het huis van de oma als decor: wanneer Nelly Marion opzoekt komt ze gewoon in het ouderlijk huis van haar moeder terecht, hetzelfde huis waar ze op dat moment verblijft. Als het ware vertrekkend vanuit een betoverd bos waar elke weg naar hetzelfde punt leidt. Mooie en frappante details in de achtergrond kleuren op een subtiele manier het vlieden van de tijd en het verstrijken van de jaren. Een realistische sprookjessfeer die van 'Petite Maman' een kleine brok in de keel-film maakt.

En die je voor je het weet doet terugdenken aan de eigen kleine jaren, met rijzend wafeldeeg met kerst en oud en nieuw, Jommekesalbums op de vloer, een panterknuffel in bed en een Fabeltjeskrantkleefposter aan de keukenmuur. Wie zich hier ook denkt in te herkennen … raus, je zit in het verkeerde huis.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray