Zoeken

Supernova

  • Cinevision.be/nl quoteert Supernova met een 4/5
  • Regisseur: Harry Macqueen
  • Cast: Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood, James Dreyfus
  • Genre: Drama
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-12-2021
  • Distributeur DVD: Cinéart
Bekijk de cover van de film "Supernova"

Voor wie ook de recensie van 'The Father' heeft gelezen … de volgende drie zinnen kunnen bekend voorkomen. Filmmakers die erin slagen om beproefde concepten een originele draai mee te geven, krijgen op zijn minst twee aaien over de bol en drie schouderklopjes. Ook cineast Harry Macqueen verdient dit pretpakket. Want binnen de krijtlijnen van ‘dementie als drama van de maand’-concept weet hij verdomd aardig te verrassen, te ontroeren en te begeesteren.

Jawel, in het kielzog van 'The Father' is ook dementiedrama 'Supernova' sereen ontroerende cinema. Niet dat het twee gelijke films zijn: 'Supernova' focust zich immers op jongdementie en het recht op euthanasie, daar waar Florian Zellers film zich volledig toespitste op ‘gewone’ dementie en het visualiseren van dat verlies van tijd en rede. Net zoals daar is ook hier geen ruimte voor drammerig gepreek of boodschapperige indoctrinatie. De essentie ligt verpakt in de zichzelf wegcijferende regie van Macqueen en in uitstekende centrale vertolkingen van Colin Firth en Stanley Tucci.

Twee acteurs die niet zomaar tussen de soep en de aardappelen werden samen gegooid, maar die er prat op gaan al twintig jaar goede vrienden te zijn nadat ze elkaar na de millenniumbugwende leerden kennen op de set van de wereldoorlogtweefilm 'Conspiracy'. Tucci was als eerste verbonden aan 'Supernova' en hij suggereerde prompt om Firth te casten in de rol van zijn homoseksuele levenspartner. Niet zozeer uit vriendendienst, maar vooral omdat hij voelde dat hun echte verstandhouding een uitstekende voedingsbodem zou vormen om de relatie tussen de twee hoofdpersonages zo realistisch en intiem mogelijk ademruimte te geven. Een goede zet van Tucci, want je ziet in deze film inderdaad niet enkel de emoties van het centrale duo op het moment zelf, maar je voelt, proeft en ruikt ook de geschiedenis en relatie die met ze met zich meedragen. Dat regisseur-scenarist Macqueen - die ook acteur op zijn visitekaartje heeft staan - erin slaagt om  binnen een strak scenario waaraan geen grammetje vet hangt alles wat was even tastbaar te maken als wat is maakt van 'Supernova' een fijn kleinood.

Al is dit in de eerste plaats toch een nagenoeg perfecte acteursfilm. Tucci en Firth - die tijdens de preproductiefase trouwens van rol wisselden - hebben genoeg aan kleine gebaren en subtiele gelaatsuitdrukkingen om hun personages mijlenver van karikaturale moeraswateren weg te stuwen. Als koppel maken ze een roadtrip in hun camper en gaandeweg wordt duidelijk waarom. Tucci voelt zijn krachten aftakelen door jongdementie en slaagt er zelfs niet meer in om een ordentelijk woord op papier te krijgen. Dus troont hij Firth mee op een tocht langs het Lake District in in het Noordwesten van Engeland om er nog eens gezellig samen te zijn met Firths familie en gemeenschappelijke vrienden terwijl hij voelt hoe het leven langzaam uit hem vloeit - wat hem tot een drastische beslissing noopt.

Klinkt melig, maar is het niet. Het is immers de waarachtigheid die primeert en de kleine hartklop die regeert in wat zich net als 'The Father' afsluitend laat samenvatten als ne schone film.    

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray