Zoeken

Ex Drummer

  • Cinevision.be/nl quoteert Ex Drummer met een 3/5
  • Regisseur: Koen Mortier
  • Cast: Dries Van Hegen, Norman Baert, Gunter Lamoot
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum: 31-01-2007
  • DVD: 06-08-2007
  • Distributeur: A-Film
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Ex Drummer"

Een Vlaamse film met ballen aan z’n lijf. Het moet al geleden zijn sinds … we weten het haast zelf niet meer. De laatste welgemeende fuck you die de Vlaamse filmindustrie uitdeelde, dateert al van enkele jaren geleden - het heerlijke ‘Steve + Sky’ - maar toch is die film niet vergelijkbaar met het om zich heen schoppende ‘Ex Drummer’, het regiedebuut van reclamefilmer Koen Mortier. Waar ‘Steve + Sky’ weliswaar afweek van de genreconventies, maar toch nog binnen bepaalde lijntjes kleurde, gooit ‘Ex Drummer’ alle logica overboord.

Deze op een roman van Herman Brusselmans gebaseerde prent is eens een komedie, dan een muziekfilm, vervolgens een thriller om uiteindelijk te ontaarden in een met schietpartijen en mesgevechten doorspekte grandguignol. Jawel, deze potpourri aan controverse is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar zij die ervoor openstaan, ontdekken één van de meest bizarre en eigenzinnige, maar tegelijkertijd meest originele Vlaamse films uit de geschiedenis. Of om het met de woorden van één van de personages te zeggen: ‘Ex Drummer’ is pure rock ’n roll. Visueel oogt de prent niet alleen fris en speels, maar door z’n blitse montages, originele vondsten en consequent camerawerk verraadt hij tevens het vakmanschap van cineast Koen Mortier. Hij nam ook het geadapteerde scenario voor z’n rekening en ziet na een jarenlange strijd om de nodige sponsors uiteindelijk toch z’n eerste boreling op het witte doek verschijnen. Nu, het lijkt ons inderdaad geen makkie om voor dergelijke film een hele reeks financiers aan te trekken - het scenario schopt elk heilig huisje in en lacht soms smalend met de zogeheten minderheden - maar toch is hij erin geslaagd om het project van de grond te krijgen. En maar goed ook. Want, of je nu tegen een stootje kan of niet, niemand zal kunnen ontkennen dat er van ‘Ex Drummer’ een ongelooflijke schwung uitgaat. Een ongeziene drive, die de kijker van de eerste tot de laatste minuut in z’n greep houdt. We beweren niet dat we nergens een schoonheids- of beginnersfoutje opmerkten - vooral tijdens de rockrally durft Mortier z’n grip op het verhaal even te verliezen of legt hij het er soms iets te dik op - maar in het grotere geheel kunnen we dit bezwaarlijk als pijnpunten aanhalen.

Mortier beroept zich bovendien op een uitstekende cast, met een heerlijke Dries Van Hegen op kop. Hij is de verpersoonlijking van het arrogante en hautaine hoofdpersonage. De andere hoofdrollen zijn weggelegd voor een hilarische Norman Baert, een uitzinnige Sam Louwyck en een voortreffelijke Gunter Lamoot, die blijkbaar niet alleen op een podium zijn mannetje kan staan. ‘Ex Drummer’, met een schitterende soundtrack waarvoor Millionaire en Flip Kowlier nieuwe nummers inblikten, valt eigenlijk moeilijk in woorden samen te vatten. Het is een waanzinnige trip, die je meeneemt doorheen de krochten van de maatschappij. Het voelt als gedrogeerd zijn zonder het spul te nemen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray