Zoeken

The Nest (Blu-Ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Nest (Blu-Ray) met een 3/5
  • Regisseur: Sean Durkin
  • Cast: Jude Law, Carrie Coon, Charlie Shotwell, Oona Roche
  • Genre: Drama
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 17-11-2021
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "The Nest (Blu-Ray)"

Unheimlich. Moest het woord nog niet bestaan, de Duitsers zouden het kunnen uitvinden. Maar het bestaat al, dus die energie kunnen ze in nieuwe woorden stoppen. Unheimlich zit in elk geval als gegoten bij 'The Nest', Sean Durkins opvolger van het in 2011 uitgebrachte 'Martha Macy May Marlene'. Al bij al twee vrij pretentieuze films die een brug van arthouse naar commercie proberen te slaan – of toch minstens die indruk geven dat te willen doen door met een aantrekkelijke cast en vlotte filmtaal op de proppen te komen. Met als resultaat highbrow auteurscinema die tegelijkertijd fascineert en irriteert.

An sich is het duidelijk wat Durkin in het bij vlagen ongemeen giftige 'The Nest' wil aansnijden: de desintegratie van een gezin in de slipstream van een hebberige vader die streeft naar rijkdomejaculaties en statusorgasmes, de revolte van de onderdanige echtgenote wanneer het luchtkasteel explodeert en de impact die het allemaal heeft op de kinderen. Door alles te situeren in de jaren tachtig toen Reagan en Thatcher de kapitalistische passie preekten kan je het ook nog eens zien als een tijdsgeestfilm. Het zal wel geen toeval zijn dat de film zich zowel in Amerika als Engeland afspeelt. En wie wil kan ook nog een stormbestendige boom opzetten over het giftige egocentrische gedrag van de blanke man. En misschien zit hier en daar nog wel een maatschappelijk hoefijzer … excuus, hangijzer verborgen. Oh ja, er zijn ook nog raakpunten met 'The Shining', maar die zijn eerder forfaitair omkaderend dan recht in het gezicht spuwend. Veel hooi op de vork dus in een duistere karakterthriller die labyrintische vragen stelt en geen sleutel op de deur-antwoorden biedt.

Patriarch van dienst is Jude Law, een Brit die – blijkbaar na een niet zo fijne jeugd – willens nillens rijk wil worden en héél véél status wil genieten. Daarvoor trekt hij op een bepaald moment naar Amerika waar hij trofeevrouw Carrie Coon aan de haak slaat – moeder van een dochter – waarmee hij vervolgens een zoon krijgt. Iedereen tevree daar, behalve Jude want die wil voor zichzelf een imperium uitbouwen in Engeland vanuit het bedrijf waar hij vele jaren al eens financieel analist en assetmanager was. Het gezin vindt onderdak in een gigantisch landhuis in Surrey, en die nieuwe woonst blijkt een katalysator voor de barsten in de façade van het utopische modelgezin.

'The Nest' drijft op stevige vertolkingen van Law en Coon die het sluimerend gevoel dat je met een voet op een splintertijdbom staat versterken. Tegelijkertijd zit je natuurlijk met je andere voet in een film die realisme – en een beetje mysterie – predikt en geen heil zoekt in lawaaierige explosies om een punt te maken. Of een puntkomma. Waardoor je de aanzet tot louterend einde finaal zowel als een dampende sisser of als een vurige waakvlam kan zien. Een complexe keuze in een complexe film.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray