Zoeken

Fast & Furious 9 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Fast & Furious 9 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Justin Lin
  • Cast: Vin Diesel, John Cena, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 148 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 17-11-2021
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Fast & Furious 9 (Blu-ray)"
Dat de boer voortploegt, is genoegzaam bekend. Dat Vin Diesel in de huid van Dominic Toretto eveneens gas blijft geven is intussen ook geen geheim meer. In de negende ‘Fast & Furious’-film is het weer van dat en vliegt de smeerolie naar de vier windstreken tegelijk. En nog is het niet gedaan, want in 2013 komt 'F10' eraan. Nog twee te gaan en de sneltoetsen op het klavier zijn opgebruikt. Tenzij ze dertiende 'PrtSc' noemen. 

Niet van de partij in 'F9': Dwayne Johnson en Jason Statham. Uit de franchise vertrokken met hun ‘Hobbs & Shaw’-spin-off zo blijkt. Al komen ze misschien nog wel eens terug. Sung Kang is bijvoorbeeld ook terug van de partij, en van zijn personage werd zelfs aangenomen dat het dood was. Alles kan in deze franchise, zoveel is zeker. Na het generieke eerste deel dat Rob Cohen in 2001 aan de testosteroncinefielen schonk is er immers al heel wat gebeurd. Met als kantelpunt 'Fast Five' in 2011 toen de reeks meer op een heist- dan autoracefranchise begon te lijken. 

Om het verdwijnen van Johnson en Statham op te vangen maakt John Cena zijn opwachting in 'F9'. Niet dat er een tekort aan starpower was: na de gebruikelijke castleden komen ook Charlize Theron, Helen Mirren en Kurt Russell langs. Cena vertolkt Diesels jongere broer Jakob. Wat de makers de kans geeft om terug diep te graven in de familiethematiek die zich als een rode draad doorheen deze reeks ontspint. Blijkt immers dat beide broers na de dood van hun vader twintig jaar eerder op het racecircuit alles behalve goede vrienden zijn. En die vete wordt hier verder uitgevochten door ze als tegenstanders allebei te laten azen op een technologisch hebbeding dat elk computersysteem kan kraken. Waar dat allemaal heen leidt gaan we niet uit de doeken doen, maar weet dat je ‘F9’ rustig de ‘Moonraker’ uit de franchise kan noemen. 

Voor Justin Lin is dit de vijfde film uit de reeks die hij regisseert. De andere waren delen 3, 4, 5 en 6. Terug van weggeweest dus. En hij mag al meteen blijven voor de volgende twee reeds aangekondigde delen. Daar hij de man is onder wiens supervisie de reeks werd opengetrokken naar spectaculaire actiesequenties ter land, ter zee en in de lucht is het ergens wel treffend dat hij voor standvastigheid zorgt. Al is de vraag intussen toch wel hoelang de kruik nog te water kan gaan vooraleer ze barst. Een vraag die de oerfan van de franchise zich niet zal stellen, maar je misschien wel zal horen bij wie slechts vanuit de pitstopstrook geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van de macho’s en macha’s die van criminele racers evolueerden naar superspionnen en geheimagenten met James Bond-allures.

Of misschien is het breek- en keerpunt al lang gepasseerd zonder dat we daar erg in hadden? Wat er ook van zij, ‘F9’ teert op een paar spectaculaire setpieces, kijkt niet op een overdrijving of tweeëndertig en brengt precies wat de fanclub wil zien, horen en ruiken. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray