Zoeken

The Suicide Squad (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Suicide Squad (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: James Gunn
  • Cast: Margot Robbie, Joel Kinnaman, Idris Elba, John Cena
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 132 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-12-2021
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Suicide Squad (Blu-ray)"
Volgt u het nog? Op het moment van dit schrijven - met zicht op de kerstboomnaalden van 2021 - staat Marvel op het punt om de 27e titel uit hun Marvel Cinematic Universe te droppen. Terwijl ze nog maar net 25 en 26 loslieten. En ettelijke afgeleide televisieseries in het rond zwaaiden. En dat dus allemaal in het jaar waarin Warner Bros en DC Comics de elfde titel uit het DC Extended Universe in de zalen brachten. En op streaming, blu-ray en dvd.

Wel een speciale titel eigenlijk die elfde, daar regisseur van ‘The Suicide Squad’ James Gunn is, en die droeg zijn steentje eerder al bij aan het MCU met de regie van de ‘Guardians Of The Galaxy’-films. Indien Gunn niet even tegen de schenen van Disney had geschopt met opgediepte ranzige sociale media-berichten was hij waarschijnlijk niet eens bij het DCEU binnengeraakt. Maar kijk, toen hij bij Marvel (even) op non-actief stond, kreeg hij bij Warner carte blanche om eender welke DC-film voor zijn rekening te nemen. En hij koos verrassend voor ‘The Suicide Squad’, de sequel op het weinig enthousiast onthaalde en uit 2016 stammende ‘Suicide Squad’ van David Ayer. 


Oorspronkelijk was Ayer zelf in de running voor dat vervolg, en ook Jaume Collet-Serra en Gavin O’Connor werden even het hof gemaakt. Maar Gunn ging voor een nieuwe start: hij kieperde alle bestaande scriptvoorstellen in de vuilnisemmer en startte van voor af aan met een volledig nieuw script. Hij koos ook voor heel wat nieuwe castleden: enkel Margot Robbie als Harley Quinn en Joel Kinnaman als Rick Flag bleven aan boord. Opvallendste nieuwkomers zijn Idris Elba en John Cena, in de rollen van respectievelijk Bloodsport en Peacemaker. Ook de stembanden van Sylvester Stallone van de partij: hij mag immers de haaiman Nanaue inmompelen. Maken ook nog deel uit van het zelfmoordpeloton: Polka-Dot Man (David Dastmalchian) en Ratcatcher 2 (Daniela Melchior).

Hun missie: de wereld redden zowaar. Wie had dat gedacht? En dat doen ze niet met gratie en stijl maar met opgestoken middenvingers, scheldwoordentirades en andere niet politiek-correcte interventies. Met dank aan de tegendraadse schelmenvisie van Gunn die duidelijk blij is dat hij zijn zin mocht doen. En dat ook laat blijken. Zo gaat hij ook voluit voor gore excessen tijdens de actiescènes, en daar doen ze bij Marvel (dusver) niet aan mee. 

Toegegeven, 'The Suicide Squad' laat zich vlotter bekijken dan zijn voorganger zonder lidwoord, maar dat was dan ook een draak van een film. Gunn heeft meer lef en filmt minder log, maar het resultaat daardoor beschouwen als een geslaagde film is teveel van het goede. Het is misschien wel een gedurfde comicverfilming, maar dat maakt er nog geen boeiende zit van. De plot is knudde, de personages staan op een bepaald moment allemaal dicht bij hun persoonlijke irritatiegrens en de manieren waarop Gunn probeert om wat emotie in het geheel te krijgen door de zelfmoordleden met hun verleden of demonen te confronteren is sierlijk met een pot ervoor. Het is bij vlagen ook net iets te overduidelijk dat Gunn stout is omdat hij stout mag zijn, terwijl hij hier en daar misschien beter wat zelfcensuur had toegepast of de flow van zijn script en film in de gaten had gehouden. Want Stallone als haai mag dan wel een fijne vondst zijn, zonder leuke dialogen om te debiteren is het in de eerste plaats een zielloze slag in het water. Of hoe de kans klein is dat een niet comic-fan het warm zal krijgen van ‘The Suicide Squad’.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray