Zoeken

The Exorcism Of Emily Rose

  • Cinevision.be/nl quoteert The Exorcism Of Emily Rose met een 4/5
  • Regisseur: Scott Derrickson
  • Cast: Laura Linney, Tom Wilkinson, Campbell Scott
  • Genre: Thriller
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum: 09-11-2005
  • DVD: 16-03-2006
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Exorcism Of Emily Rose"

In de jaren zeventig zorgde de release van ‘The Exorcist’ voor een ware schokgolf in de filmwereld; mensen vielen flauw of verlieten al overgevend de zaal. Meer dan dertig jaar later is het hedendaagse filmpubliek al heel wat meer gewend én er gaat geen dag voorbij dat de voornaamste Hollywoodproducers ons met de neus op die feiten willen drukken (cfr. de onophoudelijke neiging om alles nog pompeuzer te maken!). De recente ‘Exorcist’-prequel of ‘Stigmata’ indachtig, hielden we ons hart al vast voor ‘The Exorcism Of Emily Rose’. Welke nieuwe variant op het hoofddraaien of de spiderwalk zouden ze nu weer uitgevonden hebben? Wel, de makers van deze nieuwe horrorthriller, die zich bovendien gedeeltelijk in een rechtzaal afspeelt, hebben zich niet laten vangen aan die moderne tendens, waardoor wij niets anders kunnen dan ons petje afdoen voor cineast Scott Derrickson, die enkele jaren geleden nota bene debuteerde met het gruwzaam slechte ‘Hellraiser 5’.

Emily Rose (Jennifer Carpenter) is een vroom katholiek meisje, dat haar ouderlijk huis op het platteland verlaat om aan de universiteit te gaan studeren. Wanneer ze op een avond alleen in het studentenhuis vertoeft, beleeft ze haar eerste angstwekkende aanval én black-out. Wanneer de aanvallen frequenter en heviger blijken te worden, besluit ze een beroep te doen op de diensten van hun lokale parochiepastoor Richard Moore (Tom Wilkinson) om een exorcisme uit te voeren. Wanneer het meisje korte tijd na het exorcisme echter overlijdt, wordt Father Moore beschuldigd van doodslag door nalatigheid. Z’n zaak wordt toegewezen aan de carrièregeile Erin Bruner (Laura Linney), die enkel maar de verdediging op zich neemt om nadien partner te kunnen worden in een belangrijk advocatenkantoor.

Al vanaf de start worden we ondergedompeld in een ijzige, koele sfeer, waarin geen plaats is voor komische intermezzo’s of irrationele fantasietjes. Derrickson houdt de teugels van z’n op ware feiten gebaseerde scenario strak in handen en geeft, mede door de perfect gebruikte flashbackstructuur, met mondjesmaat info over het verhaal prijs. De rechtbankscènes zijn bij momenten razend spannend en voor het eerst in de geschiedenis voelt het exorcismeritueel erg realistisch aan, waardoor het geheel een grotere indruk nalaat. Tom Wilkinson is uitstekend gecast als psychologisch getormenteerde priester, die enkel en alleen geïnteresseerd is om de waarheid aan het licht te brengen. Hij krijgt bovendien uitstekend weerwerk van Laura Linney als de op macht beluste advocate, die gaandeweg het proces andere inzichten krijgt. ‘The Exorcism Of Emily Rose’ is een twee uur durende mokerslag, een fantastisch geacteerde en angstaanjagend geregisseerde film!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray