Zoeken

Voyagers (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Voyagers (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Neil Burger
  • Cast: Tye Sheridan, Lily-Rose Depp, Fionn Whitehead, Colin Farrell
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 17-11-2021
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Voyagers (Blu-ray)"

Slecht nieuws: de aarde is naar de vaan en de maan. Klimaatopwarming, virussen en zo. En ook wel slechte ventilatie. Goed nieuws: in 2063 ontdekt een batterij astrowetenschappers een planeet die dienst kan doen als nieuwe wereld voor de mensheid. Adder onder het gras: het duurt 86 jaar om die ersatzplaneet te bereiken vanop aarde. Wat dus wil zeggen dat iedereen die deelneemt aan de missie overleden is bij aankomst.

Dus wordt er naar een oplossing gezocht. Er worden 30 in vitro-astronauten verwekt en omdat die nooit zelf op aarde hebben gewoond gaan ze tijdens hun reis geen heimwee of nostalgie hebben. Bovendien krijgen ze toestemming om zich voort te planten, daar niet zij maar uiteindelijk hun kleinkinderen levend de nieuwe planeet zullen bereiken. Ook beslist op het overlegcomité: als de in de ruimte geschoten tieners 24 jaar zijn, krijgen ook zij een IFV-kuur en die kinderen op hun 24e dan nog eens. Een volwassene met een vorig leven op aarde (Colin Farrell) maakt de reis mee om de tieners te begeleiden tijdens het eerste deel van hun trip. 

Intrigerend wackopotentieel genoeg in ‘Voyagers’ dat hoe verder het allemaal vordert een nauwelijks verholen update van William Goldings ‘Lord Of The Flies’ blijkt te zijn. Want het duurt niet zo heel erg lang vooraleer er verschillende kampen ontstaan aan boord van de ‘Humanitas’. Zeker als dan ook nog eens een verborgen agenda van de vluchtorganisatoren boven water komt.  

Voor Colin Farrell is ‘Voyagers’ een slag in het water. Zijn bijrol is weinig significant, en hij acteert dan ook veilig op automatische piloot. Wat een verschil met zijn dragende rol in de BBC-reeks ‘The North Water’ waarin hij wel zijn flexibiliteit als acteerbeest kon tonen. Het zijn dan ook de jongeren die met de meeste aandacht gaan lopen, Tye Sheridan en Lily-Rose ‘dochter van Vanessa Paradis en Johnny’ Depp op kop. En op de hielen gezeten door de uit ‘Dunkirk’ bekende Fionn Whitehead.
 
‘Voyagers’ is het geesteskind van regisseur-scenarist Neil Burger wiens beste film nog altijd het uit 2011 stammende ‘Limitless’ is. Zonder eindgeneriek klokt deze ‘Voyagers’ al af op honderd minuten, en dat lijkt op het eerste zicht wat weinig voor een film die toch een episch verhaal vertelt of wil vertellen. Wat ergens wel de vraag doet rijzen of Burgers project geen slachtoffer is geworden van post-productionele ingrepen. Een beetje meer vlees aan de haak van de verhaalspoeling was dus zeker wenselijk geweest. Al neemt dat euvel niet weg dat ‘Voyagers’ visueel een parel is. Extra aan te raden voor liefhebbers van strakke en witte egale decorstukken en kaderlijsten.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray