Zoeken

Minari

  • Cinevision.be/nl quoteert Minari met een 3/5
  • Regisseur: Lee Isaac Chung
  • Cast: Steven Yeung, Han Ye-Ri, Youn Yuh-jung, Alan Kim
  • Genre: Drama
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-12-2021
  • Distributeur DVD: September Film
Bekijk de cover van de film "Minari"
‘Reagan is goed voor de boeren’, krijg je op een bepaald moment in 'Minari' te horen. Al dan niet toevallig laat 'Minari' zich tot op bepaalde hoogte bekijken als appendixtitel bij het rijtje boerenfilms dat in Reagantijden in de zalen kwam: 'Country', 'The River' en het zich weliswaar in een ander tijdperk afspelende 'Places In The Heart' dus.

Films die hun release kenden toen de vader van regisseur-scenarist Lee Isaac Chung op een lap grond in Arkansas Koreaanse gewassen aan het kweken was in de hoop die te kunnen verkopen aan de steeds groter wordende Koreaanse gemeenschap. Een (grotendeels) autobiografische film dus voor Chung, die hiermee in het vaarwater komt van Alfonso Cuarons 'Roma' en bij uitbreiding in dat van elke regisseur die zijn eigen jeugdjaren gebruikt als coming of age-herinnering. Want dat is 'Minari' ook, en misschien zelfs nog meer zo dan boerenfilm.

De film is immers grotendeels verteld uit het standpunt van Chungs alter ego, de vijfjarige David Yi (Alan Kim) die samen met zijn zus en ouders vanuit Californië verhuist naar een ‘huis op wielen’ in Arkansas. Daar wil vader Jacob (Steven Yeung) zijn Amerikaanse droom waarmaken, zodat hij niet tot het eind van zijn dagen kuikens moet seksen - iets dat ook zijn echtgenote Monica (Han Ye-Ri) doet. Omdat vader en moeder het moeilijk hebben om hun kuikenjob en hun boerenbestaan te combineren met het opvoeden van hun kinderen, wordt Monica’s moeder Soon-ja vrij snel uit Korea gehaald om als oppas te dienen.

Genoeg elementen voor Chung om er een fijn geobserveerde familiekroniek mee te brouwen. Met al bij al weinig nadruk op de rentetellende en geldgraaiende bankbazen en zich roerende natuurrampen - al is de droogte wel nefast voor Jacobs oogst. Het is dus vooral de gezinsdynamiek die een eigen stem toevoegt aan 'Minari'. Voor de kranige 73’ster Youn Yuh-jung was de film helemaal een schot in de roos, daar deze in het Westen weinig bekende karakteractrice zowaar de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in de wacht wist te slepen voor de cruciale grootmoederrol.

Voor wie graag vooraf de titel van een film verklaard ziet of die achteraf nog eens bevestigd wil zien: 'Minari' is een gewas uit Zuid-Korea dat door Soon-ja wordt meegebracht en gemakkelijk groeit in een vochtige omgeving zonder dat je er teveel moet naar omkijken. Een synoniem is waterpeterselie en de smaak is naar het schijnt nogal bitter en peperig. Zoet en geestig is dan weer de vertolking van Will Patton als diepgelovige godsdienstfanaat die de Yi’s een helpende hand biedt.

Een mooie film, zoals dat heet - en een die tot stand kwam met productionele steun van Brad Pitts Plan B-productiemaatschappij. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray