Zoeken

Old (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Old (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: M. Night Shyamalan
  • Cast: Gael Garcia Bernal, Vicki Krieps, Rufus Sewell, Thomasin McKenzie
  • Genre: Thriller
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-12-2021
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Old (Blu-ray)"
Als de carrière van M. Nigh Shyamalan een fietsband zou zijn, dan heeft de man al een paar keer lek gereden. Met titels als ‘The Sixth Sense’, ‘Unbreakable’ en ‘Signs’ reed hij nog op stevig mountainbikerubber, in tijden van ‘The Last Airbender’, ‘After Earth’ en ‘Glass’ hoorde je de lucht zichtbaar ontsnappen. Met ‘Old’ is hij opnieuw gewapend voor een stevige tocht. Zij het niet zonder tegenstand: deze film blijkt immers zowel fervente tegenstanders als hanige fans te hebben. Je zou Shyamalan daardoor een controversieel regisseur kunnen noemen, maar daarvoor filmt hij te braaf. Eerder een regisseur die velen gewoon niet blieven terwijl anderen hem aan het hart drukken. 

‘Old’ is gebaseerd op de in 2010 verschenen graphic novel ‘Château De Sable’ van Pierre Oscar Lévy en Frederik Peeters. Een getrouwe kopie is het niet: de ontknoping en de volledige laatste akte is een hersenspinsel van Shyamalan zelf. Al is het dit keer geen twist die het volledige verhaal op de kop zet, maar een uitleg die alles netjes verklaart. 

Een paar gasten van een luxeresort reizen af naar een afgelegen privéstrand. Hadden ze beter niet gedaan, want het is er niet echt koosjer of pluis: iedereen op het strand wordt op een uur tijd zo’n twee jaar ouder, waardoor iedereen binnen twee dagen onherroepelijk dood is. Wat maakt dat een zesjarige jongen en zijn elfjarige zus aan in een mum van tijd vijftigers zijn en dat hun ouders tegen dan reeds zijn gestorven. Hoe dat kan en waarom dat gebeurt: dat doet Shyamalan je dus haarscherp uit de doeken. En dat is best fijn voor een film die zich in de eerste plaats toch profileert als een rechtlijnige horrorthriller, los van de pretentie die de Shyamalan-tegenstanders aanhalen als reden waarom ‘Old’ niet werkt. 

Feit is dat de karakters sterker uitgetekend konden zijn. Je zal dus niet zozeer meeleven met de innerlijke gevoelens of de huwelijkscrisis van Gael Garcia Bernal en Vicki Krieps, maar eerder met de machinaties van de plot. Die ‘Blue Lagoon’-gewijs wordt ontkurkt met opnames op de hagelwitte stranden van de Dominicaanse publiek. Al kan je die ook als vanillekleurig omschrijven. Haal je teensletsen, diepzeeduiksnorkel en recycleerbaar cocktailstrootje dus maar uit de mottenballenkoffer voor een film die je ofwel zal intrigeren of irriteren. Vintage Shyamalan dus. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray