Zoeken

Blackbird

  • Cinevision.be/nl quoteert Blackbird met een 3/5
  • Regisseur: Roger Michell
  • Cast: Susan Sarandon, Sam Neill, Kate Winslet, Mia Wasikowsa
  • Genre: Drama
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-12-2021
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Blackbird"
In 2014 werd er in de Scandinavische bioscopen ongetwijfeld een traantje geplengd met Bille Augusts ‘Stille Hjerte’. Een voor de tweevoudige Gouden Palmwinnaar – voor Pelle The Conqueror en The Best Intentions op precies te zijn in respectievelijk 1987 en 1991 – vrij onopvallende film, maar dan weet net niet onopvallend genoeg om geen Engelstalige remake te genereren. 

Eentje die vrij trouw het origineel volgt. Wie de Deense versie zag, weet wat te verwachten. Wie dat niet deed, wordt deelgenoot in een aangrijpend drama dat met verve in beeld wordt gebracht door de Brit Roger Michell. Een van zijn laatste wapenfeiten helaas, want de man stierf in oktober vorig jaar, en dat vlak voor hij naar het Film Fest Gent zou afreizen om ‘The Duke’ voor te stellen, een geestige komedie die meteen zijn testamentfilm werd. 

De dood staat nochtans niet centraal in ‘The Duke’, maar wel in ‘Blackbird’. Geen prekerig pamflet over euthanasie, maar een pakkend familiedrama. Op het voorplan: Susan Sarandon die aan ALS lijdt en besluit om vrijwillig uit het leven te stappen na een (kerst)weekend waar ze haar volledige familie nog eens terugziet. Frappant is dat haar echtgenoot Sam Neill zich engageert om haar de dodelijke cocktail toe te dienen. De tegengestelde karakters van Neill en Sarandons dochters (Kate Winslet en Mia Wasikowska) en naar de oppervlakte komende familiegeheimen zorgen er echter voor dat het geplande afscheid niet geheel volgens plan verloopt.
  
Michell situeert zijn versie aan de kust van Connecticut. In een statig landhuis, want het decoratieve oog wil ook wat. Al zie je in het echt niet de kustlijn van Connecticut, maar die van het Britse West-Sussex. Michell slaagt er niet altijd in om op de vinkenslag liggende sentiment buiten beeld te houden, maar over het algemeen regeren de waarachtigheid en de menselijke observaties. Er is naast de traan voldoende ruimte voor de lach, en de sterke vertolkingen van de cast maken het plaatje af.

Een film over de dood, maar ook over het leven. Over vergeven en vergeten. En over rebelsheid en conformisme. Over veel dus. Tranentrekken voor en door gevorderden, dit filmpje.  

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray