Zoeken

Spencer

  • Cinevision.be/nl quoteert Spencer met een 2/5
  • Regisseur: Pablo Larraín
  • Cast: Kristen Stewart, Timothy Spall, Jack Farthing, Sally Hawkins
  • Genre: Drama
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum: 15-12-2021
  • Distributeur: The Searchers
Bekijk de cover van de film "Spencer"
Royaltywatchers, opgelet: ‘Spencer’ is géén traditionele biopic over de hofperikelen van de Prinses van Wales. We hadden van arthousefilmer Pablo Larraín uiteraard niets anders verwacht. Net zoals in zijn andere anti-biografie ‘Jackie’, over het reilen en zeilen van JFK’s weduwe in de nasleep van de moord op haar echtgenoot, dissecteert de Chileense cineast in deze destructieve ‘Downton Abbey’ de psyche van zijn protagoniste gedurende enkele van de donkerste dagen uit haar leven.

In het geval van Diana (Kristen Stewart) is dat een kerstweekend in 1991, dat ze doorbrengt op het statische landhuis Sandringham House. Daar komt de Britse koninklijke familie naar aloude traditie samen om onder strikt protocol de kalkoen aan te snijden. Alleen is de sfeer dit jaar meer gespannen: Charles en Elizabeth II zijn niet te spreken over Diana’s non-conformisme met de royale gedragsrichtlijnen, terwijl Diana het zelf vooral lastig heeft met de recent uitgekomen affaire tussen Charles en Camilla Parker Bowles. Tot zover de feiten. ‘Spencer’ noemt zichzelf bij aanvang a fable from a true tragedy en dient met andere woorden een fictieve interpretatie op van de worstelende emoties van de meest geliefde prinses sinds die uit Monaco. Het resultaat is een broeierige koortsdroom, die meer gemeen heeft met ‘Black Swan’ dan met ‘The Crown’.

Hoewel Lady Di zonder twijfel de sierlijkheid van een zwaan bezat, was ze volgens Larraín toch vooral het zwarte schaap van Huis Windsor. Hij kan de bewondering voor zijn hoofdpersonage niet onder stoelen of banken steken. Diana is een sterke en zelfbewuste vrouw, die uitgewrongen wordt door een leven vol regeltjes waarvoor ze in feite niet gekozen heeft. Haar mentale aftakeling is volledig toe te schrijven aan haar omgeving. Je zou kunnen zeggen dat Larraín en ‘Peaky Blinders’-scenarist Steven Knight meer vertellen over de katalysators rondom Diana dan over de prinses zelf, tegelijk is dat net illustratief voor haar verstikkende situatie.

‘Spencer’ is intrigerende cinema over een van de meest intrigerende leden die het Britse hof ooit gekend heeft, maar doordat alles een vrije invulling is, mist het de film wel aan relevantie. Bovendien wordt het na verloop van tijd allemaal wel erg zwaar op de hand, terwijl een emotionele catharsis uitblijft. De parallellen met Anna Boleyn, die Diana in haar visioenen toespreekt? Haar nogal bizarre relatie met dienstmeid Maggie (Sally Hawkins)? Haar bevreemdende encounters met majoor Alistar Gregory (Timothy Spall)? Nee, lang niet alles werkt. Doen dat wel: de omineuze score van Jonny Greenwood en het adembenemende camerawerk. Ondanks dat de film zijn titelpersonage dicht op de huid zit, is er voldoende ruimte om de majestueuze decors tot leven te laten komen.

De goudklomp is echter Kristen Stewart. Ze spreekt geloofwaardig met Britse tongval en maakt zich de maniertjes van Diana zo eigen dat je vergeet dat ze niet echt een lookalike van de tragische royal is. De scène waarin ze met haar zonen William en Harry een nachtspel speelt, is een masterclass in acteren. Alleen al voor die tien minuten verdient ze haar onvermijdelijke Oscarnominatie. Jammer dat de rest van de cast, en bij uitbreiding ook de film, verbleekt in haar schaduw.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray