Zoeken

Exorcist: The Beginning

  • Cinevision.be/nl quoteert Exorcist: The Beginning met een 1/5
  • Regisseur: Renny Harlin
  • Cast: Stellan Skarsgard, Izabella Scorupco, James D'Arcy
  • Genre: Horror
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum: 29-12-2004
  • DVD: 16-08-2005
  • Distributeur: Les Films De L'Elysée
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Exorcist: The Beginning"

De productie van ‘Exorcist: The Beginning’, inmiddels de vierde aflevering in de reeks, heeft heel wat voeten in de aarde gehad, nadat cineast Paul Schrader z’n film afgewerkt aan de studio afleverde. De producers waren namelijk zo ontevreden over Schraders prent dat ze hem prompt ontsloegen, de film opborgen en op jacht gingen naar een nieuwe regisseur. Na een lange zoektocht, viel de keuze op Fins filmmaker Renny Harlin, die samen met scenarist Alexi Hawley enkele scenariowijzigingen doorvoerde, waaronder het schrappen en toevoegen van personages. Veel heeft het allemaal niet gebaat, want Harlins versie is niet meer dan een schaamteloos én bijzonder goedkoop samenraapsel van de eerste drie ‘Exorcist’-films.

We schrijven 1949. Vader Merrin (Stellan Skarsgard) heeft zich tegen z’n geloof gekeerd en gaat voortaan door het leven als archeoloog annex drankorgel. Wanneer hij de opdracht krijgt om de opgravingen van een kerk in Oost-Afrika te gaan onderzoeken, krijgt hij af te rekenen met de demon Pazuza alias Lucifer. Het is aan Merrin om z’n geloof te herwinnen en de strijd te openen tegen de gevreesde duivel.

‘Exorcist: The Beginning’ is zonder twijfel één van de minst subtiele horrorfilms van de laatste jaren. Niet alleen zijn alle plotwendingen stuk voor stuk voorspelbaar, ook pakt de prent te pas en te onpas uit met niets verhullende gore en gruwel, waarbij hij duidelijk op gemakzuchtige wijze het bioscooppubliek de stuipen op het lijf wil jagen. Deze scènes maken echter niet de minste indruk en werken naarmate er alsmaar meer en meer op de kijker worden losgelaten eerder op de lachspieren. Het verhaal is hopeloos ridicuul en zit boordevol hiaten en tegenstrijdigheden.

In het laatste halfuur wordt het helemaal te gek en probeert hij het ’Do you wanna fuck me?’-nummertje uit het superieure eerste deel lichtjes over te doen - uiteraard gepaard gaan van de nodige gezichtstransformaties en spiderwalks. Stellan Skarsgard acteert volstrekt futloos en lijkt zelf wel het meest van al een exorcisme nodig te hebben, evenals de bijrollen van Izabella Scorupco, James D’Arcy, Ben Cross en zelfs Nederlander Antonie Kamerling die geen greintje pit bevatten. Nu is het wachten op de dvd, waarop tevens Schraders bewerking van ‘Exorcist: The Beginning’ te zien zal zijn. Hopelijk kan die versie deze zoveelste Renny Harlin-flop rechttrekken!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray