Zoeken

Riders Of Justice

  • Cinevision.be/nl quoteert Riders Of Justice met een 4/5
  • Regisseur: Anders Thomas Jensen
  • Cast: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro, Andrea Heick Gadeberg
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum: 22-12-2021
  • Distributeur: September Film
Bekijk de cover van de film "Riders Of Justice"
Net zoals de knotsgekke personages in zijn films is ook Anders Thomas Jensen niet voor één gat te vangen. Als huisscenarist van Susanne Bier leverde hij scripts af voor onder meer de aangrijpende drama’s ‘Brothers’, ‘After The Wedding’ en ‘In A Better World’ – die laatste won zelfs een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Wanneer hij echter voor zichzelf in de pen kruipt, trekt hij resoluut de kaart van de zwarte humor, met ‘Adam’s Apples’ uit 2005 als voorlopig hoogtepunt. Voorlopig? Zijn vijfde langspeler ‘Riders Of Justice’ zou zomaar eens Jensens beste film kunnen zijn.

En is het niet zijn beste, dan toch zeker zijn meest complete. Voor het eerst slaat hij namelijk een brug tussen zijn twee creatieve gedaantes. De karakters, uitstekend vertolkt door Jensens vaste acteurspoule, hebben nog steeds meer dan één vijs vast te zetten en van de humor is andermaal een stevige hoek af, maar tegelijk laat Jensen meer echte gevoelens opborrelen van onder de absurde verpakking.

Markus (Mads Mikkelsen) is een norse beroepsmilitair die zijn missie in Afghanistan abrupt moet afbreken wanneer hij telefoon krijgt dat zijn vrouw het leven heeft gelaten bij een treinongeval. Zijn dochter Mathilde (Andrea Heick Gadeberg) zat ook op die trein, maar is er zonder fysieke kleerscheuren vanaf gekomen. Mentaal kan ze het verlies van haar moeder echter moeilijker plaatsen en van haar niet bepaald gevoelige vader, die elke vorm van emotie lijkt af te zweren, krijgt ze maar weinig steun. Op een dag staan plots de cijfernerds Otto (Nikolaj Lie Kaas), Lennart (Lars Brygmann) en Emmenthaler (Nicolas Bro) bij Markus voor de deur. Otto zat eveneens op de gecrashte trein en is er rotsvast van overtuigd dat het geen gewoon accident was. Eén van de slachtoffers was immers een kroongetuige in een rechtszaak tegen een malafide motorbende. En dan is er nog de man die net voor het ongeluk van de trein stapte en een duur broodje in de vuilbak kieperde waar hij ocharme amper een beet van genomen had. Dat kan allemaal geen toeval zijn, toch?

De wraakactie die Markus en Otto op poten zetten, neemt al snel gewelddadige en Hollywoodiaanse proporties aan. Maar uiteraard is ‘Riders Of Justice’ geen voorspelbare revenge cinema, al is het motief van Markus aanvankelijk net zo eendimensionaal als dat van Paul Kersey in ‘Death Wish’ of John Wick in de gelijknamige film. Markus is een getormenteerde ziel, die zijn pantser met mondjesmaat laat zakken. Net zoals zijn dochter moet hij het verlies van zijn echtgenote een plaats geven, alleen weet hij niet hoe. De wraakmissie is de perfecte afleiding. Maar het is niet meer dan dat. ‘Riders Of Justice’ ontvouwt zich dan ook langzaam tot een pakkend drama over rouwverwerking.

Jensen heeft trouwens oog voor al zijn hoofdfiguren. Lijkt iedereen in het begin nog een karikatuur, dan krijgen ze allemaal hun moment in de schijnwerpers en veroveren ze vervolgens stuk voor stuk een plaats in je hart. Het slimme scenario heeft daarnaast clevere dingen te zeggen over de toevalligheid van het leven en mengt genres die op papier nauwelijks te verzoenen lijken. De mix van tegendraadse humor, brutale actie en menselijk drama zou lang niet iedereen tot een geloofwaardig geheel kunnen kneden. Jensen gaat zelfs nog een stapje verder door te finishen als honingzoete kerstfilm. Pa-ra-pa-pam-pam nog aan toe.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray