Zoeken

Reminiscence (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Reminiscence (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Lisa Joy
  • Cast: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton, Cliff Curtis
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-12-2021
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Reminiscence (Blu-ray)"

Herinneringen aan zoveel mooie dingen. Krinkelende winkelende geheugendingen. Honingzoete nostalgie op een nectarbed. De spijs van het leven als je geen hut hebt op de purperen hei van Arrakis. De golfpatronen van het terugdenkend vermogen aan wat was krijgen niet alleen hierboven maar ook in het toepasselijk getitelde zij het niet zo gemakkelijk uitspreekbare 'Reminiscence' nogal wat omfloerste en minder omfloerste vergelijkingen en bondzondernaamplatitudes toegeworpen.

Het verleden kan komen spoken. Het geheugen is een boot die tegen de stroom invaart. Herinneringen zijn zoals parfum: beter in kleine dosissen. Nostalgie is altijd in de mode. En zo zijn er nog wel een paar wijsheden die Hugh Jackman - veelal in voice-over - mag deponeren in deze zich in 2050 afspelende noir. Een soort 'Blade Runner'-achtige noir zelfs, als je tenminste het duistere en donkere dystopische Los Angeles inruilt voor een nat en als de zon goed zit verbazend lichtgevoelig Miami dat af en toe zelfs als veel druppels water op Venetië lijkt. Een gevolg van overstromingen die voortvloeiden uit een of andere mondiale oorlog waarvan de uitkomst min of meer was dat de armen voortaan met de voeten in het water wonen en de rijken zich in de beschermende hoogte hebben teruggetrokken.

Randomkadering voor een verhaal dat dus eigenlijk in de eerste plaats over herinneringen gaat. En waarin Jackman zijn geld verdient door mensen hun herinneringen te vatten terwijl ze met een anode op het hoofd in een watertank liggen. Die levensechte herinneringen kunnen ze dan later tegen betaling altijd opnieuw beleven. En opnieuw, elke dag. Want dixit Jackman als mensen niets meer hebben om naar uit te kijken hebben ze zo tenminste nog wat om naar terug te kijken. Op een goede - al zal het achteraf blijken niet zo’n goede te zijn - dag staat Rebecca Ferguson bij Jackman en medezaakvoerster Thandiwe Newton op de stoep. Niet omdat ze zich een lieflijke omhelzing of vederlichte streling wil herinneren, maar omdat ze haar sleutels kwijt is. En of Jackmans machine kan helpen om te kijken waar ze ze heeft verloren. Jackman is van meet af aan smoorverliefd op de verleidelijke chanteuse en valt daardoor linea recta in alle plooien van het noirgenre waarin onder meer een femme fatale, een mysterieuze McGuffin, blaffende blaffers, schietende schieters, familiegeheimen, verraderlijke valsaards en het besef dat liefde en verraad soms dezelfde dunne lijn delen verborgen zitten. Of hoe Jackmans Nick Bannister in de voetsporen mag treden van onder meer Sam Spade en Rick Deckard - om maar twee lotgenoten te noemen.

'Reminiscence' is het zelfgeschreven langspeeldebuut van Lisa Joy, samen met Christopher Nolans broer Jonathan de drijvende kracht achter de tv-adaptatie van 'Westworld'. Een serie waar deze film fraaie stijlkenmerken en castleden mee deelt. De oogsnoeperij kan echter niet vermijden dat het scenario niet altijd weet te intrigeren. Jackmans voice-over maakt de zaken soms nodeloos zwaar en de kracht van de herinneringen blijkt uiteindelijk eerder een mechanische thrillergimmick te zijn in plaats van goed geolied hartsmeersel. Want uiteraard kan je met die geheugenplaatjes ook proberen om een moord op te lossen of een misdaad te reconstrueren. Zo gaat dat in noirparadijzen.

Geen gebrek aan goede wil in deze 'Reminiscence', maar de echte vonk om zowel het drama als het mysterie te laten ontvlammen ontbreekt. Waardoor deze ambitieuze toekomstthriller zich uiteindelijk geen weg naar het hart tintelt.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray