Zoeken

Munich - The Edge Of War

  • Cinevision.be/nl quoteert Munich - The Edge Of War met een 3/5
  • Regisseur: Christian Schwochow
  • Cast: Jeremy Irons, George Mackay, Jannis Niewöhner, Sandra Hüller
  • Genre: Oorlogsthriller
  • Duur: 129 minuten
  • Releasedatum: 21-01-2022
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Munich - The Edge Of War"
Historische fictie: Robert Harris kan er ongetwijfeld een landhuis of drie mee onderhouden. Als auteur van tal van bestsellers – waarin hij vaak alterneert tussen nagelbijters uit het Oude Rome, Europa tijdens de tweede wereldoorlog en contemporaine Britse geschiedenis – kneedde hij al meermaals historische thrillers waarin fictieve personages fungeren als geschiedkundig kompas.

Wie geen boeken leest en enkel films kijkt kan Harris ook kennen daar een aantal van zijn romans zijn verfilmd, waarvan twee door Roman Polanski: 'The Ghost Writer' en het als 'J’Accuse' geïnterpreteerde 'An Officer And A Spy'. Ook het uit 2017 stammende 'Munich' kreeg nu een respectabele verfilming als 'Munich – The Edge Of War'. Net zoals in het boek is er in de film evenveel geschiedenis als fictie te rapen, maar wars van alle dichterlijke vrijheden krijg je sowieso een interessante geïnspireerd op ware gebeurtenissen-Flammkuche op het bord.

Gesitueerd in 1938, aan de vooravond van de tweede wereldoorlog dus. Adolf Hitler maakt zijn plannen bekend om het aan Tsjechoslowakije toebehorende Sudetenland te annexeren. Oorspronkelijk wou hij dat doen met militair machtsvertoon, maar uiteindelijk werd de ‘verovering’ op papier beslecht tijdens een conferentie in München waar ook de Britse premier Neville Chamberlain, de Franse premier Edouard Daladier en de Italiaanse minister-president Benito Mussolini hun opwachting maakten. Chamberlain en Daladier hoopten op die manier een militair treffen te vermijden, maar wisten niet dat Hitler sowieso van plan was zijn volledige oorlogsplan uit te voeren.

In die context voeren de roman en de film twee fictieve personages op: Hugh Legat (George MacKay) en Paul von Hartmann (Jannis Niewöhner), respectievelijk Brits ambtenaar en Duitse diplomaat die proberen te voorkomen dat het akkoord in München wordt ondertekend, net omdat zij Hitlers ware expansiebedoeling kennen. Het personage von Hartmann schijnt niet volledig fictief te zijn: dat is grotendeels gebaseerd op Adam von Trott zu Solz en die zou later deel uitmaken van het complot van Tom Cruise … excuus, Claus Von Stauffenberg om Hitler in de zomer van 1944 te vermoorden. En dat zorgde er voor dat Adam met de lange familienaam uiteindelijk werd geëxecuteerd door ophanging – en dat feit wordt hier aan het eind van de film zelfs netjes aangekondigd.

Vrijheden zijn er ook in de manier  waarop Chamberlain wordt geportretteerd. Mooi vertolkt door Jeremy Irons die eindelijk nog eens een rol heeft die past bij zijn statuur. En in 'House Of Gucci' was hij ook al opvallend: 2021 was precies een goed jaar voor ijzeren Jeremy. In het echt was Chamberlain niet de naïeve zachtaardige man zoals hij hier wordt geportretteerd, maar een arrogante en ijdele koppigaard die dacht slimmer te zijn dan Hitler. Niet dus, en wie filmisch wil weten hoe het Chamberlain verging kan zichzelf vergasten op een double bill met Joe Wrights 'Darkest Hour', nog een brok historische fictie.

Regisseur Christian Schwochow regisseert 'Munich – The Edge Of War' met vaste hand, houdt het verhaal boeiend en visueel efficiënt sober terwijl hij zijn gedreven cast naar mooie prestaties leidt. Nog in de cast is Ulrich Matthes die in Oliver Hirschbiegels 'Der Untergang' Joseph Goebbels vertolkte en nu in een soort promotierol oompje Adolf zelf van zijstreep en snor mag voorzien.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray