Zoeken

The Green Knight (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Green Knight (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: David Lowery
  • Cast: Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton, Sarita Choudhury
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 129 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-01-2022
  • Distributeur Blu-ray: tba
Bekijk de cover van de film "The Green Knight (Blu-ray)"
Wie dacht – of nog steeds denkt – dat John Boormans ‘Excalibur’ midjarentachtig een harde middeleeuwse pil was om te slikken, zal na een visie van deze ‘The Green Knight’ waarschijnlijk geneigd zijn om te zeggen dat Boormans extravaganza qua bevattelijkheid eigenlijk nog meevalt. Want wat David Lowery hier laat zien is bij vlagen op zijn zachtst gezegd nogal moeilijk te doorgronden. Een parabel uit het canon van de Ridders van de Ronde Tafel weliswaar, maar eentje die eerder mikt op de liefhebbers van arthousespielereien dan op de zwijmelfanclub van Richard Geres leeuwenmanen. Neen, dit is geen ‘First Knight’. En ook geen ‘The Sword In The Stone’. En gelukkig ook geen ‘King Arthur: Legend Of The Sword’. Maar het is wel een beetje ‘Excalibur’ dus. Al is het vooral zijn eigen beest. 

David Lowery werkt gestaag verder aan een carrière met titels aan beide kanten van het spectrum. Met ‘The Old Man And The Gun’ draaide hij de hoogst toegankelijke testamentfilm van Robert Redford, en Disney was zijn broodheer voor de herinterpretatie van ‘Pete’s Dragon’ en het momenteel naar Disney+ koers zettende ‘Peter Pan & Wendy’. En dat terwijl de kunsthuisliefhebber hem dan weer zou moeten kennen van ‘Ain’t Them Bodies Saints’ en ‘A Ghost Story’. En zet ‘The Green Knight’ ook maar in dat laatste rijtje. Laat ons een struikrover een struikrover noemen: ‘The Green Knight’ is vaak een beetje art for art’s sake. Niets mis mee natuurlijk, maar wie zich afgaand op de affiche verwacht aan een Disneyeske of breed toegankelijke ridderfilm … steek dat zwaard maar terug in de maliënkolder.
 
‘The Green Knight’ heeft wortels in de middeleeuwse literatuur. Wat van deze film als het ware een perkamentverfilming maakt. Gebaseerd op het veertiende-eeuwse gedicht ‘Sir Gawain And The Green Knight’ dat werd geschreven door iemand die zijn pr destijds niet zo goed verzorgde, daar hij/zij anoniem de overlevering inging. Anoniempje haalde inspiratie uit de verhalen rond Koning Arthur en schonk de hoofdrol in het avonturengedicht aan Gawain, een Ridder van de Ronde Tafel die ook nog eens de neef is van Arthur. Op een kerstfeestje valt een ridder in een groene outfit het paleis van de koning binnen en die daagt iedereen uit om hem een slag toe te brengen met als voorwaarde dat hij de volgende kerst dezelfde slag mag toedienen aan degene die hem nu verwondt. Hakt Gawain toch wel het hoofd af van die groene ridder zeker. En dood is hij niet eens. Hij rijdt breed lachend met zijn hoofd in zijn armen naar buiten, nog eens duidelijk meegevend dat hij Gawain een jaar later verwacht. En jawel, een jaar later zet Gawain – weliswaar onder druk van zijn oom – koers naar de afgesproken plaats om zich aan zijn deel van de overeenkomst te houden en zich dus te laten onthoofden. Het begin van een kronkelig bizar avontuur.  

Lowery volgt het brongedicht niet volledig nauwgezet. Hij verschuift een paar pionnen in de narratie, kiest voor een ambigu slotakkoord, voegt eigen thematische toetsen toe, kruidt de dialogen met nogal wat moeilijke woorden en maakt van de Arthuriaanse heks Morgan Le Fay zelfs Gawains moeder. Om het kort te houden: blijkbaar had Lowery heel wat Middeleeuwse mythen en sagen-duivels in zijn hoofd, en hij laat ze hier allemaal los. Visueel is het allemaal om in te kaderen, en ook hierdoor kan je dit als een broertje van Boormans ‘Excalibur’ zien. Dev Patel voegt met de vertolking van Gawain een nieuwe opgemerkte rol toe aan zijn cv, net zoals hij dat een jaar eerder ook al deed met zijn hoofdrol in Armando Iannucci’s ‘The Personal History Of David Copperfield’. Goed bezig, die Dev. 

‘The Green Knight’ is als ridderfilm zowel intimistisch als overdadig, soms zelfs op hetzelfde moment. Een prent om langzaam te verorberen dus en even over de tong te laten dansen vooraleer je hem via de slokdarm de grote verteringsruimte laat binnenglijden. Spek voor ieders bek zal het niet zijn, maar dat schijnt inherent te zijn aan alle grote kunst. Bijkomend voordeel: de kans dat je na het zien van ‘The Green Knight’ zin krijgt om nog eens Karel Biddeloo’s Rode Ridder/Ronde Tafel-pantheon met een herlezing te vereren zit er – bij Bahaal - dik in.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray