Zoeken

Cool Abdoul (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Cool Abdoul (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: jJonas Baeckeland
  • Cast: Nabil Mallat, Johan Heldenbergh, Anemone Valcke, Antje de Boeck
  • Genre: Drama
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 25-02-2022
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Cool Abdoul (Blu-ray)"
Wie in de jaren negentig of rond de euro-eeuwwisseling al dan niet regelmatig het Gentse nachtleven frequenteerde heeft misschien nog zelf wat wisselgeld in de handpalmen van Ismaïl Abdoul gedrukt. En over die man is nu dus een (veredelde) biopic gemaakt. Niet omdat hij buitenwipper/portier was in het Gentse uitgaansleven maar omdat deze Belgische, Benelux- en EU-bokskampioen bij de halfzwaargewichten een gerechtelijk verleden met zich meetorst. In 2007 moest hij naar de gevangenis wegens slagen en verwondingen, verbodenwapendracht en andere strafbare feiten. Intussen heeft Abdoul zich herpakt, is hij een gelukkige familieman en is hij zelfs motivator voor andere (ex-)gevangenen.

Regisseur Jonas Baeckeland zoekt in zijn langspeeldebuut niet de donkere krochten op van Abdouls leven. Heel wat zaken uit zijn crimineel verleden komen zelfs niet eens aan bod. ‘Cool Abdoul’ is in de eerste plaats een verhaal over wederopstanding en niet over verval. In die optiek hoeft het niet te verwonderen dat Abdoul zelfs wat als een Gentse volksheld wordt voorgesteld, al heeft de man uiteraard heel wat mispeuterd. Dus deze film kon zeker krachtiger, snediger en diepgaander.

Langs de andere kant heeft ‘Cool Abdoul’ een duidelijk kloppend hart en voel je de passie die Baeckeland in het project stopt. Het is nu ook niet zo dat Abdouls misdaden met de mantel der liefde worden bedekt: de vechtpartijen, de drugshandel en het vaak redeloze geweld komen allemaal aan bod en kruiden de narratie. 

Nabil Mallat kruipt met vuur en aanstekelijk enthousiasme in de titelrol. Even aanstekelijk is de vertolking van Johan Heldenbergh als zijn bokstrainer. En aangezien Baeckeland de film ook verpakt als een liefdesverhaal mag ook Anemone Valcke op het voorplan als Abdouls lief/toekomstige vrouw. Want ‘Cool Abdoul’ houdt je wel op meerdere fronten alert: als biopic, als misdaadverhaal, als sportfilm en als romantisch drama (met een goede afloop). En neen, je hoeft geen Gents te verstaan of te spreken om mee te zijn met wat sommigen ne vrie waeze fielm plachten te noemen. 
   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray