Zoeken

Rookie (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Rookie (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Lieven Van Baelen
  • Cast: Matteo Simoni, Veerle Baetens, Valentijn Braeckman, Stefaan Degand
  • Genre: Drama
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 11-02-2022
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Rookie (Blu-ray)"
Een Belgische/Vlaamse motorcrossfilm? Die was er nog niet, toch? Tenzij er eentje die aan onze aandacht ontsnapt voorbij onze hersenkwabben scheert. Hoe dan ook, met ‘Rookie’ is er nu een Vlaamse/Belgische motorcrossfilm. Goed nieuws. Vooral voor de fans van motorcrossfilms dan.

Uitdager/wannabe-kampioen van dienst is Nicky de Wolf (een van jetje gevende Matteo Simoni). Zijn broer kwam eerder om bij een motorongeluk en dat is voor hem een extra stimulans om zijn eigen grenzen te verleggen. De sprong van het amateurcircuit naar de professionals lonkt. Net als het noodlot dat nog steeds op de loer ligt. Tijdens een belangrijke race raakt hij zwaargewond en het is nog lang niet zeker of hij ooit nog gaan kunnen crossen. Waarop hij dan maar zijn neef Charlie (Valentijn Braeckman) onder zijn vleugels neemt. De zoon van zijn overleden broer wil immers ook racen, maar dat is niet naar de zin van diens weduwe/Charlies moeder (Veerle Baetens) die geen zin heeft om na haar man ook haar zoon te verliezen. 

Regisseur Lieven Van Baelen weet in zijn langspeeldebuut het motorcircuit treffend weer te geven – wielcamera’s inclusief. Wie gierende banden, vettige smeerolie en ronkende motoren wil … ze zijn hier te geef en te krijg. Naast obsessief sportdrama is ‘Rookie’ ook een broeierige karakterstudie opgebouwd rond de relatie tussen een gekwetste alfaman, een te vroeg volwassen geworden tiener en een mentaal gekwetste vrouw.
 
Beide insteken rollen niet clichévrij over de eindstreep: ook de sportfilmclichés zijn te krijg en te geef, de van bij het begin zichtbare misdaadintrige in de zogenaamde white trash omgeving wordt wat overspeeld en de drang naar innerlijke duisternis is vaak iets te dik uitgesmeerd. Maar het meest jammere is dat de goede bedoelingen van Van Baelen vooral onderuit worden gehaald omdat de karakters nooit uit hun bolster geraken: het mocht allemaal nog wat emotioneler, doordringender en menselijker. Nu holt … of liever, bolt ‘Rookie’ iets teveel van plotpunt naar plotpunt zonder dat het personages of gebeurtenissen urgent maakt. 

Van Baelen toont dat hij kan regisseren, Simoni dat hij een respectabele hoofdrolspeler is en de entourage dat het motorcrosscircuit blijkbaar niet voor doetjes is. Maar het zou allemaal nog krachtiger zijn geweest indien de film narratief een meer coherent geheel had gevormd. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray